Hlavní obsah

Babišova vláda bude pokračovat, opozici se nepodařilo kabinet svrhnout

Novinky, ren, zpe
Aktualizováno

Vláda Andreje Babiše ustála hlasování o nedůvěře. Opozici se na páteční schůzi Poslanecké sněmovny nepodařilo menšinový kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů svrhnout. Pro nedůvěru hlasovalo 92 opozičních poslanců. Kabinet naopak podpořilo 90 poslanců z řad ANO a KSČM. Sociální demokraté během hlasování odešli ze sálu.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

Debata ve Sněmovně trvala přes sedm hodin. Na jejím konci vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM ustála hlasování o nedůvěře. Páteční dění ve Sněmovně jsme sledovali on-line.

Poslanci ČSSD již před jednáním avizovali, že hlasování o nedůvěře vládě přítomní nebudou a odejdou ze sálu. [celá zpráva]

Schůzi Sněmovny, na níž měla být Babišově vládě vyjádřena nedůvěra, prosadily opoziční strany ODS, Piráti, SPD, lidovci, TOP 09 a STAN. Ty mají společně 92 hlasů, což pro vyslovení nedůvěry vládě nestačilo, bylo třeba 101 hlasů. Pro udržení vlády se vyjádřilo 90 poslanců z ANO a KSČM. Sociálně demokratičtí poslanciv době hlasování nebyli v sále přítomní.

Hamáček: Nejsme rukojmí Andreje Babiše

Podle vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka jednání dopadlo podle očekávání. „Vládní projekt má naši prioritu. Ale vládní spolupráci zatěžují problémy pana premiéra a my jsem se rozhodli hlasování opustit a neúčastnit se ho,“ zhodnotil celodenní jednání předseda ČSSD Jan Hamáček. S výtkami opozice, že je nyní strana rukojmím Andreje Babiše, nesouhlasí.

Opozice se ani po pátečním neúspěchu nevzdává, musí se prý dále bojovat.

„Nepovolíme,” prohlásil šéf Pirátů Ivan Bartoš. Kritika vlády je podle něj oprávněná.

„Nesmíme rezignovat. Musíme dále upozorňovat na to, že tato situace není správná,“ reagoval šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Fiala: Mrzí mě, že se nenašlo dost poslanců

„Mrzí mě, že se nenašlo dost poslanců na to, abychom splnili ústavní povinnost Poslanecké sněmovny a ochránili funkci předsedy vlády před ním samotným,“ konstatoval lídr ODS Petr Fiala. Babiš si podle něj udržel funkci, ale neudržel si důvěru většiny Poslanecké sněmovny.

Dále doplnil, že se podle něj doba přiblížila k rozpuštění Sněmovny a k následným předčasným volbám. Pokud se tak snane, ODS podle něj takové hlasování podpoří.

„Souručenství ANO-ČSSD-KSČM se udrželo u moci bez ohledu na to, že padlo tolik pádných argumentů, že Andrej Babiš premiérem České republiky být nemůže,” kritizoval šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle něj vstoupí do učebnic přístup ČSSD, která „nestatečně podpořila Andreje Babiše zásadním způsobem, ale ze sněmovní chodby.”

„Až se mě jednou děti budou ptát, co jsem udělal pro lepší politickou kulturu v naší zemi, tak se nebudou muset stydět,” konstatoval někdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Související články

Opozice vládu nesestřelí, jen pokoří

Dnes se bude ve Sněmovně rozhodovat o osudu menšinové vlády ANO a sociálních demokratů, ta ale podle všeho pokus opozice sesadit ji přežije. Kvůli ohlášenému...

Výběr článků

Načítám