Hlavní obsah

Lyžařská sezona v ohrožení: Nedostatek vody brzdí zasněžování skiareálů

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanonádu sněžných děl spustily v posledních dnech skiareály v Krkonoších, Orlických horách a Šumavě. Vlekaře ale svazují omezené zásoby vody. Kvůli změně klimatu přitom odborníci předjímají, že potřeba vody a technického zasněžování na horách bude stoupat.

Foto: Lenka Poláčková

Kanonáda sněžných děl v orlickohorském Deštném

Článek

„Podařilo se nastříkat na sjezdovku Marta II okolo šesti tisíc kubíků technického sněhu. Vody je nahoře vcelku dost, ale naplno jet nelze. Vycházíme vstříc Vodoprávnímu úřadu, aby nenastaly problémy v podhůří, kde jsou nízké vodní stavy,“ řekl ředitel Ski Centra v orlickohorském Deštném Petr Prouza.

Problémy s vodou mohou v některých lyžařských střediscích zmírnit zásoby v retenčních nádržích. Kapacita uměle vytvořených jezírek stačí k zasněžení zlomku sjezdovek. Výroba 2,5 kubíku technického sněhu spolyká kubík vody. „Kubík sněhu stačí na pět čtverečních metrů sjezdovky,“ počítá majitel vrchlabského areálu Kněžický vrch Miloslav Kebrle.

„Klima se mění“

Úřady pro letošek skiareály neomezují nižšími odběry vody. „Mohou bezplatně odebírat stejné množství jako dříve. Musejí dodržovat stanovenou hladinu průtoku v tocích, odkud vodu čerpají. Jinak nezbude než zasněžování zastavit,“ přiblížil šéf Asociace horských středisek ČR Libor Knot. „Několik pokut v minulosti padlo kvůli překročení povoleného objemu v době, kdy vody bylo dost. Nikoliv kvůli ignoraci zbytkového průtoku, což je největší prohřešek,“ upřesnil Knot.

Technický sníh používaný v ČR poslední čtvrtstoletí považují vědci za Damoklův meč hor. „Hrozí klimatická změna, kdy na horách nebude sněžit, ale víc pršet. Potřeba technického zasněžování a vody bude stoupat,“ předjímá Josef Fuksa z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Praze. Oponentům technického sněhu dává letošní klima za pravdu.

„Otevřou sotva polovinu sjezdovek, jestli vůbec”

Podobně to vidí i Knot. „Situace není vůbec ideální. Nejde ani tak o vodu, ale o počasí. Řada areálů do konce prosince otevře s bídou možná polovinu sjezdovek, pokud vůbec,“ předjímá Knot.

Lyžařská sezona vloni začala 17. listopadu tradičně na vrcholu Černé hory nad krkonošskými Janskými Lázněmi. Letos chtějí vlekaři stihnout aspoň start vánoční sezony. „Rozhodnutí, kdy otevřeme první sjezdovku, padne do konce tohoto týdne,“ řekla mluvčí SkiResortu Černá hora-Pec Zina Plchová.

Reklama

Výběr článků

Načítám