Hlavní obsah

Babišovým příbuzným pomáhala s Čapím hnízdem i finanční ředitelka Agrofertu

Právo, Adéla Jelínková

Hojně zmiňovanou, i když nikoli obviněnou osobou v usnesení o zahájení trestního stíhání Andreje Babiše a dalších v kauze Čapí hnízdo je vrcholná manažerka a finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková, která v holdingu působí přibližně osmnáct let.

Foto: ČTK

Petra Procházková

Článek

Od roku 2007 se angažuje rovněž ve společnosti Imoba, která koncentruje majetek Agrofertu. A právě Imoba se měla, dle policistů, zapojovat do fungování a chodu Čapího hnízda, a to ještě předtím, než se s ní Farma v roce 2014 formálně sloučila, a tím zanikla.

I Procházková sehrává, jak vyplývá z policejních důkazů, ne nevýznamnou roli v příběhu o Čapím hnízdu. Její angažovanost v projektu tak pouze do­kres­luje policejní verzi o provázanosti Farmy s miliardářovým holdingem.

V době, kdy už podle Babišovy verze neměl mít koncern ani on sám s projektem nic společného, to byla podle vyšetřovatelů právě Procházková, jejíž jméno se objevilo u nově zřízených bankovních účtů Farmy Čapí hnízdo. Procházkovou banka HSBC Bank evidovala jako kontaktní osobu účtů Farmy, první žena Agrofertu přitom měla uvést e-mail: prochazkova@agrofert.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

K zřízení účtů mělo dojít prvního srpna 2008 – půl roku po podání žádosti o dotaci, ve které Farma vystupovala jako „začínající“ firma, a dvacet dní předtím, než Regionální rada regionu Střední Čechy schválila financování projektu.

„Dne 18. 12. 2009 společnost Farma Čapí hnízdo uzavřela s HSBC Bank smlouvu o běžném účtu v měně EUR, kdy i v této smlouvě byla jako kontaktní osoba uvedena Procházková,“ píše se v dokumentu.

Z toho lze vyčíst, že banka HSBC Bank poskytla Farmě tři půjčky v celkové hodnotě 455 milionů korun – a to údajně pouze proto, že měla výborné zkušenosti s Agrofertem, který za úvěr pro Farmu ručil a o kterém byla banka přesvědčena, že stojí za projektem Čapího hnízda.

„Z podkladů HSBC Bank bylo zjištěno, že společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., je další společností ze skupiny Agrofert, jedná se o společnost, která je přímo vlastněná Andrejem Babišem,“ stojí v textu. Ve věci úvěrů pro Čapí hnízdo se navíc údajně angažovala opět Procházková.

Účetní záležitosti

„Financování společnosti Farma Čapí hnízdo poskytlo HSBC Bank důvěru Andreje Babiše a Petry Procházkové, díky čemuž HSBC Bank byla schopna zvýšit objem obchodů se skupinou Agrofert,“ pokračuje dokument.

Na roli Procházkové se během vyšetřování kauzy vyptávali vyslechnutých svědků i policisté. Ze svědectví několika lidí vyplývá, že Procházková se v areálu stavby objektu občas pohybovala, přičemž měla mít na starosti „účetní záležitosti“.

Například výpověď svědka Jaroslava Mikyny, který měl v objektu vykonávat inženýrské činnosti, policisté interpretovali následovně:

„Uvedl, že Procházková několikrát v areálu stavby byla a že ji zná přes fakturace, kdy měla na starosti proplácení faktur,“ řekl Mikyna s tím, že mu Procházková občas volala kvůli dovysvětlení nějaké faktury. Komunikace s ní údajně probíhala výhradně telefonicky.

Věra Knobová, jež do roku 2007 pracovala jako hlavní účetní Agrofertu a o rok později se stala účetní Farmy Čapí hnízdo, zase řekla, že Procházkové, finanční ředitelce, v té době, Babišova Agrofertu, v roce 2010 předávala účetnictví Farmy.

„Účetnictví a veškeré doklady předala začátkem dubna 2010 Petře Procházkové, na základě ústní informace pana Raka (konzultant projektové dokumentace projektu Čapí hnízdo – pozn. red.),“ stojí v dokumentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám