Hlavní obsah

Pozor na námrazu a ujetý sníh, varují řidiče silničáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předpověď meteorologů se naplnila, od nedělního večera postupně v celé republice začalo sněžit. Na silnících se objevily zmrazky a na některých místech náledí. Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav před tvorbou náledí, platí do pondělních 10 hodin. Silnice a chodníky mohou ovšem nebezpečně namrzat také v dalších nocích.

Foto: Zuzana Křesťanová, Novinky

Na silnicích leží rozbředlá vrstva sněhu

Článek

Nejvíce práce měli zatím silničáři na severu Olomouckého kraje. Sníh tam začal padat krátce po půlnoci a sněží i v pondělí ráno. Přeháňky však byly jen lokální. Nejvíce sněhu napadlo na Javornicku, kde sněhová pokrývka dosáhla dvou a půl centimetru. Všechny silnice se podařilo udržet sjízdné.

„Ve dvě ráno jsme vyjížděli do oblasti Bílého potoka, o hodinu později pak na Červenohorské sedlo. Momentálně tam na silnicích leží slabá vrstva rozbředlého sněhu. Jinde v regionu jsou silnice holé, suché,“ sdělila Právu v pondělí dopoledne Jaroslava Dohnalová, dispečerka firmy, která udržuje silnice první třídy na Jesenicku a Šumpersku.

Na komunikace druhých a třetích tříd museli silničáři vyjíždět na Konicku, Protivanovsku, Bouzovsku a v okolí Kozlova a Potštátu. „Napadlo tam kolem půl centimetru sněhu. Provedli jsme tam chemický posyp. Vozovky jsou tam s opatrností sjízdné. Jsou holé, mokré. V ostatních lokalitách suché, bez problémů,“ uvedl dispečer krajských silničářů Jan Škrabal.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pondělní ráno v Uherském Hradišti

Náledí na mostech

K opatrnosti nabádají řidiče silničáři také na Šumpersku a Prostějovsku. Naopak na Přerovsku jsou cesty vymrzlé a holé, sjízdné by zatím měly být bez omezení, vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Silnice na Vsetínsku mohou namrzat, varují silničáři. Na mostech a v blízkosti vodních toků navíc existuje možnost tvorby náledí. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V celém Zlínském kraji se vyskytují sněhové přeháňky, které snižují dohlednost. Místy leží na vozovkách rozbředlý sníh, nebo jsou mokré po chemickém ošetření.

Na silnicích ve vyšších polohách Jihomoravského kraje leží sněhový poprašek, případně jsou vozovky mokré po chemickém ošetření. Silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. Místy je kvůli sněhovým přeháňkám snížená viditelnost.

Místy špatná viditelnost

Vrstva sněhu do tří centimetrů napadala přes noc na některých místech v Bílých Karpatech, na Pálavě nebo Ždánickém lese. Rozbředlý sníh leží a silnicích na Blanensku, Znojemsku i Slovácku. Dálnice jsou sice sjízdné, avšak mokré, navíc je místy horší viditelnost.

Policisté ráno vyjížděli k několika autonehodám. U Dobšic na Znojemsku a Nížkovic na Vyškovsku skončila osobní auta v příkopu, u Zbýšova na Brněnsku narazilo vozidlo do svodidel.

Na jihu Čech je většina silnic sjízdná pouze se zvýšenou opatrností.

Na silnicích v Pardubickém kraji musí řidiči místy počítat se sněhem. Zbytky rozbředlého sněhu zůstávají na menších silnicích na Svitavsku. Sněhové přeháňky jsou hlášeny také z oblasti Lanškrouna a Poličky. V okolí Hlinska existuje možnost lokální námrazy ve vyšších polohách.

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení sjízdné s opatrností. Solené tahy jsou mokré. Ujetý sníh posypaný drtí je na vozovkách nižších tříd hlavně na Žďársku a Třebíčsku. V noci na pondělí nemohly na několika místech vyjet kamiony.

V Libereckém kraji v noci místy slabě sněžilo, meteorologové očekávají sněhové přeháňky po celý den. Silnice jsou s opatrností sjízdné, místy mohou mokré povrchy namrzat.

Reklama

Výběr článků

Načítám