Hlavní obsah

Babiš odjel za synem do Švýcarska

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš v sobotu brzy ráno odletěl za synem do Švýcarska, proto letos uctil 17. listopad s předstihem. Kytici na Národní třídě položil už krátce po půlnoci. Ráno ji však lidé hodili do koše. Kvůli aféře, kterou otevřely výroky jeho syna ohledně kauzy Čapí hnízdo, čelí předseda vlády výzvám opozice i části veřejnosti, aby podal demisi.

Takhle skončily květiny od A. Babiše a T. Okamury v košiVideo: Velké zprávy, Facebook Zpravodajství FTV Prima

 
Článek

„Tento rok jsem přišel dřív, protože brzo ráno letím za svým synem do Švýcarska,” uvedl na zveřejněném videu na Twitteru.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš mladší s otcem

Babiš kvůli aféře údajného zavlečení jeho syna Andreje Babiše mladšího na Krym čelí výzvám k demisi od opozice a části veřejnosti. Sám Babiš označuje kauzu za vykonstruovanou. Podle něj jeho syn trpí schizofrenií, také prý čelí neustálému nátlaku ze stran novinářům. „Už dva dny je se svou matkou v bytě, protože novináři mu nedovolí de facto vycházet. Jedu za ním, abych mu pomohl,“ uvedl.

Zmínil také, že na kytici přidal i stuhu s citátem písně Modlitby pro Martu: „Tento rok jsem na moji kytici přidal tuto stuhu, která říká: Ať mír dál zůstává s touto krajinou. Zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou, ať už pominou.“

Andrej Babiš položil květiny u pomníkuVideo: Facebook Zpravodajství FTV Prima

Kytici však ráno lidé hodili do koše. Stejně dopadla i kytice od prezidenta Miloše Zemana, předsedy SPD Tomia Okamury. [celá zpráva]

30. května 2018
Server Neovlivní přinesl článek Sabiny Slonkové „Policie řešila únos Andreje Babiše juniora“. V něm stálo, že koncem roku 2017 (policie později uvedla, že to bylo na začátku roku 2018) dorazil na kriminalistický ústav e-mail podepsaný Andrejem Babišem mladším, v němž bylo, že pisatele kdosi drží na Ukrajině proti jeho vůli. Policie potvrdila, že se věcí zabývala, ale uvedla, že nezjistila protiprávní jednání. Přímo s Babišem mladším však podle serveru nemluvila.
Pondělí 12. listopadu
Server SeznamZprávy publikoval reportáž, v níž vystupuje syn českého premiéra Andrej Babiš mladší. Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík ho zastihli ve Švýcarsku v bytě, kde žije se svou matkou, první manželkou premiéra.
V rozhovoru vedeném ve dveřích bytu a natáčeném skrytou kamerou Babiš mladší mimo jiné uvedl, že jeho otec chtěl, aby syn „zmizel“ v souvislosti s vyšetřováním dotační kauzy Čapí hnízdo, v níž oba čelí trestnímu stíhání.
S tím, aby zmizel, prý souvisela i jeho cesta na Krym. Tam ho odvezl spolupracovník Agrofertu Petr Protopopov, manžel psychiatričky a političky ANO Dity Protopopové, která měla Babiše mladšího v péči a psala o něm zdravotní zprávu pro policii, že nemůže vypovídat. Premiérův syn dostal prý na výběr, jestli ho zavřou do psychiatrické léčebny, nebo „pojede na prázdniny”.
V reportáži Babiš mladší říká, že se Protopopova trochu bojí. Ke svému psychickému zdraví řekl, že má „jistou diagnózu“ a bere léky.
Úterý 13. listopadu
Premiér Andrej Babiš, který byl zrovna v pracovně v Palermu na Sicílii, řekl, že jeho syn trpí duševní poruchou a léčí se. Podle něj se nekonal žádný únos. Vymezil se proti způsobu natáčení reportáže.
Lékařka Dita Protopopová (ANO) rezignovala na post zastupitelky na Praze 8. Uvedla, že ji urážejí a mrzí „lživé informace“, které se objevily v médiích. „Do politiky jsem nevstupovala, abych ohrozila svou rodinu, a tlak, který nejen na mě, ale hlavně na mé nejbližší v posledních hodinách je, je neúnosný,“ zdůvodnila svůj krok.
Opoziční ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN vyzvaly Andreje Babiše, aby opustil funkci premiéra, dokud nedojde k vyšetření kauzy Čapí hnízdo. Oznámily návrh na hlasování o nedůvěře vládě.
Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že dalo podnět Městskému státnímu zastupitelství v Praze k prověření podezření, že mohl být Babiš junior na Krym odvezen proti své vůli. Mohlo by se totiž jednat o omezení osobní svobody či únos.
Prezident Miloš Zeman v TV Nova uvedl, že mu informace o únosu Babišova syna připadají jako divoká konspirace. Na otázku, zda by kauza mohla ohrozit vládu a její fungování, řekl, že by některému politikovi musely selhat nervy a doporučil Babišovi, aby mu neselhaly.
Středa 14. listopadu
Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že jeho úterní vystoupení společně s opozicí bylo vedeno jinými pohnutkami. SPD by podle něj v účasti ve vládě nebo v její podpoře mohla nahradit ČSSD. Řekl to prý Babišovi.
Národní ústav duševního zdraví uvedl, že prověřil zprávy, které Dita Protopopová napsala, a konstatoval, že v nich nenašel žádná pochybení.
Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že jeho syn trpí schizofrenií. Kauza jeho únosu na Krym je podle něj vykonstruovaná a má za cíl jej odstranit z české politické scény.
Čtvrtek 15. listopadu
V rozhovoru, který přineslo Právo, Petr Protopopov přiznal, že byl s Babišem mladším na podzim roku 2017 na Krymu. Řekl, že byl asistentem, který se měl o nemocného premiérova syna starat, a že k němu měl vztah jako k nevlastnímu bratrovi.
Senátoři přijali usnesení, v němž vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO) k rezignaci v souvislosti s posledními okolnostmi kolem kauzy Čapí hnízdo. Podle senátorů je nepřijatelné, aby byl Babiš do vyšetření případu ve vládě.
SeznamZprávy publikoval e-mail, který má být od Andreje Babiše juniora. V něm se vymezuje proti tvrzení, že musí být pod neustálým dozorem a přeje si telefonický kontakt s policií vyšetřující jeho „případ z Ukrajiny a Ruska“.
Na kauzu ohledně údajného únosu syna českého premiéra reagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Viděli jsme zprávy na toto téma. Podle prvotní analýzy, kterou jsme si udělali, se to velice podobá nějaké falešné zprávě, provokaci, vyrobené kvůli nějakým vnitropolitickým cílům. Zaznamenali jsme také vyjádření, které učinil sám český premiér, který vše popíral. Žádné další informace k tomu nemám," řekla.
Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov uvedl, že v případě vyslovení nedůvěry vládě by složením nového kabinetu pověřil opět Babiše.
Pátek 16. listopadu
V rozhovoru pro deník Právo Andrej Babiš uvedl, že cesty svého syna na Ukrajinu a do Ruska platil on.
Na tiskové konferenci Babiš uvedl, že navzdory výzvám k rezignaci v souvislosti s údajným únosem jeho syna na Krym nehodlá odstoupit a neučiní tak nikdy.
Neděle 18. listopadu
Na Babišově facebookovém profilu, který obsluhuje jeho PR tým, se objevil text líčící návštěvu premiéra u jeho syna. „Už pochopili, jak je novináři zneužili. Že se snaží zneužít mého nemocného syna a postavit ho proti mně... ...Včera jsme spolu strávili asi pět hodin, povídali si a hráli šachy,“ stojí v textu.
Bývalá manželka premiéra Andreje Babiše Beata v neděli odsoudila novináře Sabinu Slonkovou a Jiřího Kubíka za to, že skrytou kamerou natáčeli rozhovor s jejím nemocným synem. Jejich reportáž považuje za útok proti soukromí.

Reklama

Výběr článků

Načítám