Hlavní obsah

Policie usiluje o přímý kontakt s Babišem juniorem

Aktualizováno

Policie usiluje o kontakt s Andrejem Babišem juniorem, řekl to šéf pražské policie Jan Ptáček. Představitelé Městského státního zastupitelství v Praze a policie se na páteční mimořádné tiskové konferenci vyjádřili ke kauze padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo i údajnému únosu jeho syna.

Záznam: Vyjádření Městského státního zastupitelství v Praze a policie ke kauze Čapí hnízdoVideo: Novinky

 
Článek

Podle Ptáčka nelze spojovat prošetřování podnětu o únosu a kauzu Čapí hnízdo, neboť Babiš junior je v obou případech v jiném procesním postavení.

V případě údajného únosu byly na základě posledních informací zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zavlečení. Na základě čtvrtečního Babišova e-mailu, že stojí o kontakt s policií, mají policisté snahu „navázat s pisatelem přímý kontakt”.

Ptáček zdůraznil, že policie po Babišovi mladším nikdy nepátrala a o místě jeho pobytu měla informace od advokáta. Jeho výslechu musí předcházet zdravotní posudek, kvůli čemuž byl již dříve přibrán znalec. Vše podle státního zástupce Martina Erazíma komplikuje Babišův pobyt v cizině. Odezvu zatím policisté nemají.

Erazím zdůraznil, že v případu Čapího hnízda je Babiš mladší v postavení obviněného, a může proto „uvádět cokoliv, nebo nemusí vypovídat vůbec“.

Společné prohlášení je reakcí na poslední události kolem případu, v němž jsou vedle premiéra Andreje Babiše (ANO) obviněny i jeho dvě dospělé děti.

Vše odstartovaly výroky Andreje Babiše mladšího, který serveru Seznam Zprávy řekl, že musel opustit ČR právě kvůli vyšetřování kauzy a byl držen na Krymu. Policie se v minulosti zabývala e-mailem, v němž Babiš mladší napsal, že byl unesen. Únos se však nepotvrdil.

Podle premiéra Babiše jsou obě jeho stíhané děti psychicky nemocné, přičemž syn prý trpí schizofrenií. Novináře obvinil z hyenismu a celý případ označil za kampaň, která jej má dostat z politiky.

Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50milionovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“, nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů. Podle informací z médií je ve zprávě zmiňován trestný čin podvodu a poškozování zájmů Evropské unie.
Případ kvůli podezření na dotační podvod řeší také česká policie. Obvinila 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy ANO a Babišova spolupracovníka z Agrofertu Jaroslava Faltýnka. Faltýnkovo stíhání později žalobce zrušil. Babiš mluví o účelovém stíhání.

Reklama

Související články

Senát vyzval Babiše k rezignaci

Senátoři ve čtvrtek přijali usnesení, v němž vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO) k rezignaci v souvislosti s posledními okolnostmi kolem kauzy Čapí hnízdo....

Výběr článků

Načítám