Hlavní obsah

V Beskydech viděli medvěda, narazil na něj host hotelu

Právo, plk

Na Frýdecko-Místecku viděli medvěda. Na zvíře, které se pohybovalo na rozhraní obcí Ostravice a Čeladná, upozornil host jednoho z beskydských hotelů. Obecní úřad Ostravice upozorňuje na medvěda i na svých webových stránkách

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Upozorňujeme občany obce Ostravice, že dne 15. listopadu kolem 8 hodiny ranní byl na rozhraní obce Ostravice a Čeladné viděn medvěd. Žádáme občany, aby dbali zvýšené osobní bezpečnosti,“ stojí na internetových stránkách obce.

Stejné varování vysílal obecní rozhlas několikrát v průběhu čtvrtka.

Starostka Ostravice Pavlína Stankayová (KDU-ČSL) informaci o možném výskytu medvěda potvrdila. „Prostřednictvím pracovníků hotelu jsme informaci ověřovali. Host má dokonce 15 fotografií. I proto jsme upozornění zveřejnili,“ vysvětlila.

O výskytu medvěda slyšel i starosta Čeladné Pavol Lukša (Dobrá volba 2016). Informaci dostal od provozovatele hotelu, jehož host údajně medvěda spatřil při ranním běhání v lese. „Tak asi měl už dost toho Valašska, tak přišel do Beskyd. Už prý ale mašíroval zase pryč,“ dodal Lukša.

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody hodně záleží na věrohodnosti svědectví.

„Pod vlivem informací z médií se nám ozývají lidé, kteří v lese uvidí cokoliv hnědého nebo černého,“ řekl. Podle něj není vyloučeno, že by se medvěd z Valašska dostal až do moravskoslezské části Beskyd, může ale jít i o druhé zvíře, jehož stopy ochránci přírody našli.

„Kromě medvěda ze Vsetínska, který je mladý a pravděpodobně nemá správné návyky, se v horách pohybuje ještě jedno zvíře. Jeho stopy jsou o něco širší. Předpokládáme, že je šelma i starší,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám