Hlavní obsah

Ferklová je novou primátorkou Karlových Varů

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, vor

Novou primátorkou Karlových Varů byla v úterý dopoledne na ustavujícím městském zastupitelstvu zvolena Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Získala 26 z celkových 35 hlasů v karlovarském městském zastupitelstvu. V Karlových Varech uzavřeli koaliční smlouvu kromě hnutí ANO také Karlovaráci a ODS. Koalice drží 23 mandátů.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Andrea Pfeffer Ferklová (ANO)

Článek

„Už ve čtvrtek mám jednání ohledně krematoria,“ uvedla Ferklová k otázce, kdy se chystá ujmout své práce v čele karlovarského magistrátu. Ferklová dosud pracuje jako generální ředitelka Grandhotelu Pupp. Původně chtěla skončit v této roli do konce října, ale nakonec se to o měsíc protáhlo.

První náměstkyní primátorky byla zvolena Hana Zemanová (Karlovaráci), která má na starosti například majetek města a školství. Dalším náměstkem pro strategie, dotace a sociální věci byl pak zvolen Tomáš Trtek (ANO). Petr Bursík (ODS) je třetím náměstkem primátorky, který se má starat o rozvoj investic.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice v Karlových Varech

Kromě toho budou mít Karlovy Vary ještě dva uvolněné, tedy placené radní. Martin Dušek (ANO) má mít v gesci dopravu a životní prostředí. Kulturu má mít pod palcem Josef März (Karlovaráci). Městskými radními byli zvoleni ještě Lubomír Kovář, Hana Žáková (oba ANO) a Pavel Bouška (Karlovaráci).

Opozici chybí text koaliční smlouvy

V opozici skončila Karlovarská občanská alternativa (KOA) dosavadního primátora Petra Kulhánka, Piráti a KSČM. Všichni kritizovali, že vedení města má mít celkem šest z devíti placených radních. Dosud to totiž byli jen čtyři. Podle Kulhánka to bude každý rok stát městskou pokladnu téměř dva miliony korun. Ferklová věří, že uvolnění radní budou přínosem a naopak svojí prací městu peníze ušetří. Bouška vyzval, aby nově vzniklá koalice dostala šanci. „Teprve čas ukáže, jak bude koalice úspěšná,“ uvedl Bouška.

Kulhánek se rovněž podivoval, že nově vzniklá koalice nezveřejnila oproti dosavadním zvyklostem text koaliční smlouvy. Ferklová přislíbila, že se tak stane. Programové prohlášení rady města má být zveřejněno do sta dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám