Hlavní obsah

Chybějí výsadkáři i strážní na Hradě

Právo, Oldřich Danda

Ačkoliv zájemci o vojenskou službu se do armády hrnou, mají velitelé na Pražském hradě a v některých bojových jednotkách problém, jak sestavit plán služeb. Chybějí jim totiž vojáci. Na Hradě je málo mužů a žen, které veřejnost dobře zná z budek před branami. A u bojových jednotek se zase nedostávají výsadkáři.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Elitní chrudimští výsadkáři během cvičení. Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo obrany proto poslalo do vlády návrh nové platové vyhlášky, podle které by se měl zvýšit výsadkářům stabilizační příspěvek ze současných sedmi na deset tisíc měsíčně a vojákům Hradní stráže z devíti na 11 tisíc měsíčně.

Podle šéfky armádního náboru generálky Lenky Šmerdové se snažili přilákat do Hradní stráže nováčky tím, že mimořádně zavedli náborový příspěvek. Pro vyučené je 50 tisíc a pro středoškoláky 60 tisíc korun. „Náborový příspěvek částečně pomohl, ale ne dostatečně, proto jsme se rozhodli navýšit stabilizační příplatek,“ řekla Právu Šmerdová.

Projde jen čtvrtina

U výsadkářů, hlavně protože generální štáb chce zvětšit chrudimský výsadkový prapor na výsadkový pluk, bude potřeba v příštím roce nabrat okolo padesáti vojáků. V armádě je dnes 1200 výsadkářů, z toho 660 v Chrudimi.

Na Hradě se příští rok budou snažit přilákat 80 nováčků, dnes je u Hradní stráže 672 vojáků, z toho strážných okolo pětiset.

Podle velitele Hradní stráže Jiřího Kývaly je zájemců sice dost, ale hustým sítem projde jen čtvrtina uchazečů. „Nároky na fyzickou i psychickou zdatnost, na fyzické dispozice jsou proti ostatním jednotkám přísnější. Navíc musí mít bezpečnostní prověrku. Poté se výběr podstatně zužuje,“ řekl Právu Kývala.

Není to jen o stání v budce, ale také o potýkání se s návštěvníky, s narušiteli během nočních služeb

Plat vojáků se skládá z tarifu, stabilizačního příplatku, který je většinou sedm tisíc korun, a z příplatku na bydlení, který činí tři tisíce měsíčně.

Průměrný hrubý plat desátníka v celé armádě je okolo 36 tisíc a čistý 28 tisíc korun. Strážní na Hradě, kteří jsou hlavně v hodnosti desátníků a četařů, mají už dnes o dva tisíce vyšší stabilizační příplatek a po dalším navýšení budou mít hrubý plat okolo 40 tisíc měsíčně.

Nachytali milence i narkomany

Podle Kývaly i dnes strážní berou nadprůměrnou mzdu. „Ale vzhledem k tomu výkonu, který strážní musí podat, není ještě dostatečná,“ dodal Kývala.

Podle velitele je práce strážných náročná hlavně psychicky. „Není to jen o stání v budce, ale také o potýkání se s návštěvníky, s narušiteli během nočních služeb,“ poznamenal Kýval. Dodal, že loni se např. chtělo do hradního komplexu dostat v noci 70 lidí. Nejčastěji to byli opilci, narkomani, ale i třeba milenci.

„Chytli jsme tam třeba francouzský pár, který si tam chtěl užít,“ dodal.

Podle důvodové zprávy vyjdou vyšší příspěvky armádní kasu na víc než 50 miliónů korun ročně, z toho pro Hradní stráž na 14,5 miliónu a pro výsadkáře na 41,3 miliónu korun.

Celkově má armáda dnes okolo 21 tisíc vojáků, každoročně nabere okolo dvou tisíc nováčků, ale zároveň tisícovka vojáků ročně odchází do výslužby.

Reklama

Výběr článků

Načítám