Hlavní obsah

Nové hlavní nádraží se má jmenovat Šalingrad, rozhodli Brňané

– Brno

Brno - Šalingrad. Právě tak by se podle Brňanů, kteří se zapojili do ankety, mělo jmenovat nové železniční nádraží. Fádní pojmenování Brno - Hlavní nádraží se umístilo na druhém místě a jako třetí návrh lidé zvolili pojmenování podle národního fiktivního génia - Nádraží Járy Cimrmana.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Ilustrační foto

Článek

Anketu uspořádal brněnský magistrát. Do jejího druhého kola postoupilo 10 nejlepších návrhů. Podle organizátorů by měl být název nového dopravního uzlu „reprezentativní, jednoduchý, snadno zapamatovatelný a unikátní pro město Brno”.

Lidé tradičně projevili smysl pro humor, takže vedle zneuznaného českého génia navrhovali pojmenovat nádraží Vídeň - sever, patrně s poukazem na to, že moravská metropole je někdy označována za „zatáčku u Vídně”. V podobném duchu je i další z názvů Praha - venkov.

Brněnské Nádraží Franty Kocourka tak ve společnosti dalších návrhů působí vlastně fádně.

Výsledky ankety
Brno - Šalingrad837
Brno - Hlavní nádraží698
Nádraží Járy Cimrmana166
Vídeň - sever61
Brněnské Nádraží Franty Kocourka49
Praha - venkov35
Brno - Nádr McNádrface6
Nádraží A. B. Svojsíka5
Šalingrad - Brno2
Ždanovo nádraží0
zdroj: nasnovejnadr.cz

Nutno dodat, že to, jak se bude nové nádraží jmenovat, není jisté. „Ať už vzejde z ankety jakýkoli název, město jej předá k posouzení Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Není možné předjímat, jak s ním SŽDC naloží,” řekl ČTK již před měsícem Radek Štěpánek z tiskového oddělení magistrátu.

Nové nádraží by mělo vzniknout u řeky. O jeho podobě se nicméně dále vedou spory. Zatímco ministerstvo dopravy má vizi povrchové stanice, město i Jihomoravský kraj by preferovaly zaústění pod zem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám