Hlavní obsah

Největší česká vlajka váží 25 kilogramů, balit ji museli v tělocvičně

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Na šířku má osmnáct metrů, na výšku dvanáct, takže dokáže zakrýt až čtyřpatrový dům. To je základní charakteristika největší české státní vlajky. Rekordní státní symbol vyrobila v letošním roce firma Libea z Liberce - Vratislavic nad Nisou. Vlajka teď koluje po různých místech v Česku, v neděli 28. října bude ve městě rekordů v Pelhřimově a od pondělí se rozvlní na Evropském domě v Liberci.

Foto: Libea

Největší česká vlajka při oslavě Dne státnosti v Turnově.

Článek

„Dosud největší česká státní vlajka měla na délku 16 metrů, naše nová je ještě o dva metry delší,“ říká Jan Vereščák, majitel liberecké společnosti Libea. „Vlajku jsme sešili ze čtyř pásů bílé a čtyř pásů červené látky. Klín byl analogicky sešit z osmi pruhů modré látky,“ doplnil Vereščák.

Balení v tělocvičně

Podle něj na vlajce, která váží 25 kilogramů, pracoval grafik, mistr textilní výroby, švadlena a úpravář textilií. „Stříhání látky se provádělo ve třech lidech a sešití ve dvou. Finální kontrolu jsme pak z prostorových důvodů museli udělat na střeše firmy a kvůli balení jsme vypůjčili tělocvičnu,“ popisuje okolnosti výroby majitel liberecké továrny na vlajky.

Foto: Česká asociace amerického fotbalu

Největší česká vlajka během ostravského finále nejvyšší domácí soutěže v americkém fotbalu.

Vlajka byla už letos v lednu oficiálně zapsána do České knihy rekordů jako největší vlajka ČR. Od jara je v perném zápřahu. Postupně se stěhuje po různých místech v Česku. V neděli, v jubilejní den republiky bude na festivalu rekordů v Pelhřimově, o den později zamíří do svého rodiště. V Liberci ji umístí na budovu Evropského domu.

„Původně jsme zamýšleli ji vyvěsit na výškové budově krajského úřadu, ale tam by byl problém s uchycením, takže nakonec jsme se domluvili na Evropském domě,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Foto: Libea

Rozbalování největší vlajky v v Liberci - Vratislavicích v areálu továrny, kde ji vyrobili

V liberecké továrně vyrobili před 20 lety také vlajku, se kterou po vyhraném finále slavila přímo na ledové ploše hokejová reprezentace v olympijském Naganu. „Kapitán Vladimír Růžička s ní zahalil jásající tým a fotografie tohoto momentu pak obletěla celý svět,“ připomněl Jan Vereščák. „Po turnaji se měla naganská vlajka i s podpisy hráčů vrátit k nám, ale k tomu už nedošlo. Její stopy končí na palubě letadla.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám