Hlavní obsah

Medvěd na Kroměřížsku v noci znovu zaútočil

Medvěd, který se v posledních týdnech pohybuje ve Zlínském kraji, v noci na sobotu znovu zaútočil a zabil dvě ovce v obci Rajnochovice na Kroměřížsku. V Loukově pak zvíře poničilo včelín, informoval v sobotu Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha s tím, že včelín mohl být poničen již dříve.

Foto: Pavel Košíček

Snímek medvěda, který se pohybuje po Zlínském kraji

Článek

„Medvěd se stále nejspíše pohybuje v okolí Rajnochovic. Podle našich zkušeností se dá očekávat, že tam nějakou dobu pobude,” uvedl Bojda. Zvíře v regionu zabilo v posledních týdnech už zhruba dvě desítky ovcí, ale i kozy nebo kohouta. Poškodilo také několik dalších včelínů.

Ve čtvrtek nainstalovali ochránci přírody ve spolupráci se starosty do terénu odchytovou klec. Medvěda do ní lákají na pytel s jablky politými medem. Její polohu však nezveřejnili. Klec je přesto označena cedulkami upozorňujícími na nebezpečí úrazu a zakazujícími vstup. Také ochránci přírody se budou snažit chodit ke kleci co nejméně, na případný pohyb je upozorní fotopasti. [celá zpráva]

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Příprava klece na odchyt medvěda

Odchyt medvěda může podle odhadů trvat i týdny. Není vyloučené, že bude v případě neúspěchu nutné přesunout klec na jiné místo. Už dříve Bojda uvedl, že nalákat medvěda do klece je obtížné. Mladé zvíře má totiž nyní v lesích a sadech dostatek potravy, navíc se pohybuje po rozsáhlém teritoriu. Přes noc je schopno ujít i 20 kilometrů.

Ochránci přírody a starostové vyzvali myslivce, policisty a obecní úřady, aby pokud možno hlásili každý zachycený výskyt zvířete. Má jim to pomoci zmapovat jeho pohyb. Pakliže se podaří medvěda odchytit, pokusí se ochránci přírody vyjednat s některou ze zoologických zahrad, aby se zvířete ujala. Vypuštění medvěda do přírody na jiném místě podle nich není reálné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám