Hlavní obsah

Hamáček získal důvěru širšího vedení ČSSD

Právo, Karolina Brodníčková
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jan Hamáček ustál v sobotu hlasování Ústředního výkonného výboru, ve funkci bude pokračovat dál. Členové ÚVV mu vyjádřili důvěru drtivou většinou. O prvním místopředsedovi Jiřím Zimolovi straníci nakonec nehlasovali.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Ve své závěrečné řeči Hamáček podle informací Práva zdůraznil, že vláda s ANO není pro ČSSD „zlatá kráva“ a v případě, že by soc. dem. nemohla prosazovat svůj program, může vládní křesla opustit.

Hamáček zároveň podle dobře informovaného zdroje Práva vyzval úspěšné komunální politiky k práci v programové radě ČSSD, kterou chce vedení vytvořit.

Návrh Zimoly, aby se hlasovalo i o jeho důvěře, na ÚVV neprošel. Stejně tak první místopředseda pohořel se svým nápadem, aby se všichni členové ČSSD přeregistrovali a strana tak zjistila, kolik lidí se k ní reálně hlásí.

Počet dosud získává až podle odevzdaných stranických poplatků, které se vybírají ke konci roku. Straně však trvá déle než rok, než neplatiče ze svého stranického seznamu vyškrtne.

Levicová rebelie ve vládě

„Jasně jsem řekl, že je potřeba skončit diskuzi o ČSSD samé,“ řekl novinářům po hlasování o důvěře Hamáček a poděkoval za „masivní podporu“.

ČSSD v současné vládě může hrát roli levicového rebela
předseda ČSSD Jan Hamáček

„Velmi si jí vážím. Všechno, co jsem řekl, platí. Budu tvrdě požadovat, aby skončily vnitrostranické hádky. Budu požadovat po našich ministrech, aby mi dodali seznam priorit, které budeme na vládě prosazovat,“ dodal.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jednání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové. Uprostřed předseda strany Jan Hamáček.

„Já jsem řekl, že soc. dem. v současné vládě může hrát roli levicového rebela. Máme své hodnoty, priority, budeme je prosazovat a budeme se s hnutím ANO střetávat. To je součást koaličního vládnutí,“ dodal Hamáček.

Volební sjezd ČSSD vyhlásil ústřední výkonný výbor na 1. a 2. března příštího roku. Do té doby by měla být ustavena nová programová rada, kterou chce Hamáček složit z úspěšných komunálních politiků.

Zimola: Platforma se rušit nebude

Zimola novinářům sdělil, že se před členy ÚVV snažil nastínit vlastní cestu řešení. I proto požádal výbor, aby o jeho důvěře také hlasovali. ÚVV to však nakonec odmítl.

„To, že se o tom nakonec nehlasovalo, že většinu získal protinávrh Jana Birkeho, to je věc, která k demokracii patří. Ale nemám z toho radost, byl bych radši, kdyby se k tomu členové ÚVV vyjádřili,“ řekl novinářům Zimola.

Platformu Zachraňme ČSSD, kterou založil s bývalým jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem, rušit nehodlá. „Neformální diskuzní platforma Zachraňme ČSSD má své místo. Jsem rád za to, že tato neformální diskuzní platforma existuje. Členové mají možnost přijít se svým názorem, říci, co je trápí,“ dodal Zimola.

Odmítá kritiku, že by ČSSD rozvracel. „Jsme schopni si s Janem Hamáčkem sednout a věci si vyříkat,“ míní.

Hamáček se domnívá, že se Zimolou si dokáže nadále věci říkat do očí. Tandem podle něj proto bude fungovat.

Haška naštvalo, že nebyl pozván

Na jednání ÚVV na svém Facebooku reagoval bývalý jihomoravský hejtman a zakladatel platformy Zachraňme ČSSD Michal Hašek. Naštvalo ho, že na schůzi širšího vedení strany, na které byla kritizovaná činnost platformy, nebyl přizván.

„Fakt demokrati k pohledání. Jejich sebereflexe dvojích prohraných voleb, za které především jako předsednictvo nesou odpovědnost (říjen 2017 volby do PSP, říjen 2018 komunální a senátní volby), nulová, za všechno mohou Zimola, Hašek a spol.,“ napsal Hašek.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Hašek na tiskové konferenci k představení platformy Zachraňme ČSSD.

Podle jeho mínění by se kritici platformy měli nejdříve seznámit s jejími výstupy. Formulovaly je prý stovky sociálních demokratů napříč republikou. „Řada z nich konstatovala, že takovou demokratickou a věcnou diskusi nezažila za celou dobu svého členství v ČSSD. A toho se členové předsednictva ČSSD bojí?“ rozčílil se Hašek.

Argument, že členové ČSSD mají diskutovat na okresních či krajských výborech, Hašek neuznal. „Řadový člen nemá právo účasti a možnost diskuse mimo místní organizace na úrovni okresu, kraje nebo republiky. Pohrdání neformální demokratickou diskusí sobě rovných řadových členů je pro mne nepochopitelné a nepřijatelné,“ dodal.

Připomněl, že členové předsednictva i Ústředního výkonného výboru ČSSD byli zvoleni za éry předsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky. „Někteří hrobaři soc. dem. kopou hrob evidentně dál a nepřejí si být rušeni, zkrátka chtějí svůj ´klid na práci´,“ dodal Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám