Hlavní obsah

Foldyna brzdí s tvrzením, že skončí ve vedení ČSSD

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna po volebním fiasku prohlásil, že rezignuje na funkci ve vedení strany. Nyní ale řekl, že si to ještě rozmyslí. Prý mu píšou lidé z celé republiky, aby ve vedení sociální demokracie zůstal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Foldyna na letošním sjezdu ČSSD v Hradci Králové, kde byl zvolen místopředsedou.

Článek

„Pan prezident označil můj krok za zbabělost. To vyvolalo vlnu reakcí celé řady členů ČSSD a sympatizantů. V tuto chvíli zvažuji, co vlastně udělat,“ sdělil Novinkám Foldyna.

„Druhá věc je, že se tou situací chce zabývat krajský výkonný výbor a chtějí to se mnou probrat, než to udělám. Píšou mi lidé z celé republiky, abych nerezignoval. Je to v tuto chvíli velmi složitá situace,“ dodal Foldyna.

Rezignaci na stranické funkce oznámil v neděli poté, co ČSSD propadla v komunálních volbách. „Cítím tlak na vyvolání odpovědnosti a nevím, proč bych to měl odkládat do března na sjezd ČSSD. Jestliže si členové myslí, že za výsledek může vedení, tak je to namístě,“ řekl Foldyna v rozhovoru pro Právo.

Když uteču z boje, to není přijetí odpovědnosti za výsledky voleb, ale zbabělost
Miloš Zeman

Foldyna kandidoval v Děčíně jako třetí na kandidátce. ČSSD však získala post pouze pro jednoho zastupitele, a to Václava Němečka. Strana významně oslabila i v dalších městech, v Praze, Hradci Králové či Ústí nad Labem se ani nedostala do zastupitelstva.

Foldynovo rozhodnutí v rozhovoru pro Blesk kritizoval prezident Miloš Zeman. Foldyna je Zemanovým sympatizantem. „Znám Jaroslava Foldynu a vím, že je to člověk značně emotivní. To není pro politiku úplně dobré. Když uteču z boje, to není přijetí odpovědnosti za výsledky voleb, ale zbabělost,” prohlásil prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám