Hlavní obsah

Duka: Je pokrytecké pod praporem T.G.M. upírat právo na vyrovnání církvím

Právo, ČTK, rap
Aktualizováno

V Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi začala v pátek dopoledne Národní svatováclavská pouť. Tisíce lidí si tady připomínají knížete sv. Václava, který byl v roce 935 ve Staré Boleslavi zavražděn. Je pokrytecké pod praporem T.G.M. bojovat proti křesťanům a církvím a upírat plné právo na vyrovnání státu s církvemi, řekl poutníkům kardinál Duka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ve Staré Boleslavi se 28. září 2018 konala tradiční Národní Svatováclavská pouť.

Článek

Kníže Václav se narodil na počátku 10. století jako nejstarší syn knížete Vratislava I. a jeho manželky Drahomíry. Pozdější legendy zdůrazňovaly především jeho zbožnost a činy dokazující oddanost katolické víře.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Paladium

Na příkaz svého bratra Boleslava, který neskrýval výhrady vůči jeho vládě, byl Václav 28. září 935 (podle starší literatury 929) ve Staré Boleslavi zavražděn.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Do Staré Boleslavi se na Svatováclavskou pouť sjíždějí tisíce lidí.

Dopolední poutní mši na náměstí ve Staré Boleslavi slouží olomoucký arcibiskup Jan Graubner a kázání přednese kardinál Dominik Duka.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Poutní mše za sv. Václava

Odpoledne se bude v bazilice svatého Václava ve Staré Boleslavi konat modlitba za národ u Palladia země České. Malému kovovému reliéfu zobrazujícímu Pannu Marii s Kristem je připisována zvláštní ochranná moc nad českými zeměmi. Podle legendy darovala reliéf svatému Václavu jeho babička, svatá Ludmila.

Foto: Radek Plavecký

Řeč o utrpení sv. Václava ale i o utrpení lidí v době válek i v době obou totalit, kterými lidé v Československu prošli, přednesl na pódiu pod Paladiem a vedle ostatku sv. Václava Dominik Duka

Anketa

Slavíte svátek Sv. Václava?
Ano
32,7 %
Ne
67,3 %
Celkem hlasovalo 2463 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám