Hlavní obsah

Zeman přijal v Lánech bývalého Trumpova stratéga Bannona

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký podnikatel Steve Bannon, který v minulosti působil jako poradce prezidenta USA Donalda Trumpa, dorazil v neděli do zámku v Lánech, kde ho přijal český prezident Miloš Zeman. Hrad to oznámil v neděli v podvečer na Twitteru.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech někdejšího hlavního stratéga Bílého domu Steva Bannona

Článek

„Pan prezident přijal na zámku v Lánech Steva Bannona, který o setkání požádal,” uvedl prezidentův mluvčí.

Bannona doprovodil poslanec německého Bundestagu za protiimigrantskou Alternativu pro Německo (AfD) Petr Bystroň, který je českého původu.

Bannon v sobotu vystoupil na konferenci italské strany Fratelli d'Italia v Římě. Prohlásil tam, že „ultrapravicoví vlastenci jsou novou evropskou elitou”.

Problematický i pro mnoho republikánů

Bannon zastával post poradce a stratéga amerického prezidenta od ledna do srpna roku 2017. V minulosti působil jako investiční bankéř, od roku 2012 byl šéfem pravicově populistického serveru Breitbart. V čele Breitbartu působil až do ledna 2018.

Podle amerických médií měl jako člen Trumpova týmu spory se zastánci tradiční republikánské politiky. Sám je považován za příznivce takzvané alternativní pravice (alt-right), která upozaďuje ekonomické otázky a soustředí se především na kulturní témata a protiimigrační politiku.

V letošním roce oznámil založení organizace Hnutí (The Movement), jež má sdružovat odpůrce migrace a profiluje se jako protiváha aktivit maďarsko-amerického filantropa George Sorose.

Český prezident v amerických volbách otevřeně podporoval Donalda Trumpa. Po jeho vítězství oznámil, že ho brzy navštíví v Bílém domě. Nikdy k tomu ale nedošlo.

Miloš Zeman se s Trumpem alespoň loni v září vyfotil při slavnostním setkání v New Yorku, kde se účastnil 72. zasedání Valného shromáždění OSN. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám