Hlavní obsah

Primátor Brna Vokřál popírá střet zájmů kvůli Bigboardu

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) byl podle centrálního registru, na nějž hlásí veřejní činitelé informace o stavu svého majetku, v roce 2017 mimo jiné i majitelem akcií společnosti Bigboard Praha, a. s.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Článek

Za střet zájmů to ale první muž Brna nepovažuje. A to navzdory tomu, že v Brně si Bigboard pronajímá od radnice přímo či nepřímo až stovky svých billboardů. Jinak řečeno, pokud tyto billboardy vytvářejí zisk, vydělává na tom i Vokřál.

Primátor Právu sice tvrdil, že už nevlastní jedinou akcii této firmy, stoprocentně si tím ale jistý není a musí si to prý ještě ověřit. Podle něj šlo ve věci z jeho strany jen o obchod s akciemi, nikoli o politiku nebo lobbing.

„Pokud jsem vlastnil někdy nějakou drobnou akcii, tak samozřejmě jsem se nikdy ne­účastnil žádných jednání, ani dozorčí rady, ani představenstev, valných hromad a ničeho takového. Bylo to (akcie zakoupeny) čistě přes banku formou nabídky banky. Využil jsem její nabídku a koupil jsem a zase prodal akcie… A nevidím na tom nic špatného,“ řekl Právu primátor.

Jako bývalý vrcholový manažer není ve světě nákupů a prodeje akcií žádným nováčkem. „Historicky jsem vlastnil nejrůznější finanční produkty a znovu jsem je pak prodal. Banka mi čas od času na volné peníze nabídne nějaké produkty, v tomto případě to byla směska produktů, kde byl mimo jiné i Bigboard,“ doplnil Vokřál.

Brněnský magistrát má k dispozici reklamní plochy, které neobhospodařuje sám, ale pronajímá je agenturám. „Takové plochy pak ale mají ve své ,gesci‘ právě tyto agentury. Tyto pronájmy má na starosti několik odborů, se svěřeným majetkem disponují také městské části,“ řekla Právu Zuzana Šrámková z tiskového střediska magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám