Hlavní obsah

V bývalé škodovce pomocí obřích nůžek stříhají 60 metrů vysoký komín

Právo, vor

Šedesát metrů vysoký bývalý teplárenský komín v areálu někdejší škodovky v Ostrově na Karlovarsku začali ve čtvrtek dopoledne s pomocí obřích nůžek rozebírat.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozebírání komínu v Ostrově na KarlovarskuVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Pro nás se jedná o symbolické přestřižení pásky pro práci na pozemku. Páska je vertikální - je to komín. Komín neodstřihujeme, ale stříháme,“ uvedl Pavel Sovička, ředitel společnosti Panattoni Europe, která se chystá v lokalitě postavit průmyslový park.

„Z hlediska odstřelu je to daleko složitější proces, který podléhá schválení báňským úřadem. Jsme tady v oblasti, kde se těžilo, a kde jsou staré štoly, a proto bylo vyhodnoceno, že bezpečnější bude komín rozstřihnout,“ dodal Sovička k unikátnímu způsobu demolice komínu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Komín v areálu bývalé fabriky na výrobu škodováckých trolejbusů v Ostrově na Karlovarsku

Demolovaný komín v minulosti sloužil teplárně, která vytápěla nejenom škodovku, ale i část města Ostrova. Do jara příštího roku by mělo být zdemolováno celkem šest bývalých továrních budov. „Nejdříve zdemolujeme a pak budeme teprve stavět,“ uvedl Vladimír Toman, který má realizaci projektu na starosti.

V průmyslovém parku má v první fázi vzniknout hala o rozloze 120 tisíc metrů čtverečních. Náklady na demolici mají dosáhnout zhruba 65 miliónů korun. Samotná výstavba průmyslového parku má vyjít na asi jednu miliardu korun. V areálu by měly fungovat dvě až tři firmy, přičemž první by měla podle plánů zahájit činnost již na konci příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám