Hlavní obsah

Přistěhovalci budou muset absolvovat integrační kurz. Sněmovna podpořila cizineckou novelu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cizinci, kteří se přistěhují do Česka, by měli mít ze zákona povinnost absolvovat adaptační kurz. Počítá s tím novela cizineckého zákona, kterou Sněmovna ve středu podpořila v prvním čtení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Poslanec Marek Benda (ODS) kritizoval, že by to mělo platit pro všechny cizince. „Netuším, proč dělat školení hygienických a kulturních návyků, proč to požadovat po lidech z Kanady, USA a dalších. Možná to má smysl dělat pro lidi z jiných kulturních okruhů,“ podotkl.

Novela kromě toho zavádí kvóty pro ekonomické migranty. Vláda by tak měla mít možnost zavést kvóty pro vydávání povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výdělečné činnosti.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k novele přichystal pozměňovací návrh, podle kterého by se měly rychleji rušit pobyty cizincům, kteří se v Česku opakovaně dopustí úmyslného trestného činu. Hranicí by podle něj měl být půl rok a maximálně tři trestné činy.

Předlohu nyní posoudí sněmovní výbory, poté bude následovat druhé čtení.

Reklama

Výběr článků

Načítám