Hlavní obsah

Zeman poletí do Izraele koncem listopadu, chystá se promluvit v Knesetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman by měl na návštěvu Izraele odletět na konci listopadu. Termín potvrdil ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Zeman by se měl v Jeruzalémě zúčastnit otevření Českého domu a čeká ho rovněž setkání s vrcholnými představiteli židovského státu. Měl by vystoupit i v izraelském parlamentu Knesetu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Jindrák uvedl, že Zeman do Izraele odletí v neděli 25. listopadu a v zemi zůstane do 28. či 29. listopadu. Doprovodit by ho měla početná podnikatelská delegace.

Jednat bude hlava státu jak s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem, tak s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Na setkání českého prezidenta doprovodí několik českých ministrů.

Zeman často Izrael otevřeně podporuje, opakovaně také vyzval k přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Ústavní představitelé České republiky po společné schůzce minulý týden na Pražském hradě uvedli ve společném prohlášení, že prvním krokem v záměru přemístit české velvyslanectví bude otevření Českého domu v Jeruzalému. To se stane právě při Zemanově návštěvě. [celá zpráva]

Ve středu letí Zeman za Merkelovou

U příležitosti otevření místa, kde bude společně sídlit několik českých institucí a kde se budou konat české kulturní akce, se uskuteční recepce, na niž bylo pozváno 300 až 400 lidí.

Český prezident tento rok navštíví také Německo, kam odletí ve středu, a Čínu. Na svou čtvrtou návštěvu Čínské lidové republiky odletí 3. listopadu.

Oficiální pozvání na návštěvu měl Zeman dostat od svého čínského protějšku Si Ťin-pchinga prostřednictvím nového čínského velvyslance Čang Ťien-mina, od kterého nedávno na Pražském hradě přijal pověřovací listiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám