Hlavní obsah

Migranta v kamiónu prozradí jeho tep

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kontrolního stanoviště policie u hraničního přechodu Pomezí nad Ohří na Chebsku odjíždí kamión. O chvíli dříve na něj policisté připojili diody, které jim díky speciálnímu detektoru Heartbeat snímajícímu srdeční tep ukázaly, jestli řidič neveze v nákladním prostoru nějaké osoby. O pár kilometrů dál, u Svatého Kříže, jiná hlídka kontroluje pravost dokladů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Detektor Heartbeat dokáže snímat srdeční tep na dálku i přes stěnu nákladního auta.

Článek

Takto o víkendu vypadala kontrolní akce karlovarských policistů na hraničních přechodech s Německem zaměřená na nelegální migraci. I díky těmto speciálním přístrojům za milióny, které policistům zjednodušují a urychlují práci, výrazně klesá snaha pašeráků či migrantů nelegálně přejet české území.

„Za letošní rok policisté zadrželi asi 130 nelegálních migrantů. To je v porovnání s rokem 2015, kdy vrcholila migrační krize a bylo zadrženo 3000 migrantů, velmi nízké číslo,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se akce v sobotu dopoledne zúčastnil.

Kontroly budou pokračovat

Žádné nelegální migranty během akce policisté nechytli, přestože zkontrolovali stovky aut i lidí. Podle karlovarského krajského policejního ředitele Petra Macháčka však zjistili zhruba dvě desítky přestupků.

„Nejčastěji to jsou cizinci bez dokladů. Obecné přestupky týkající se bezpečnosti silničního provozu a také jeden čin maření výkonu úřední osoby, kdy řidič dodávky sedl za volant, ač má vysloven zákaz řízení,“ osvětlil Macháček.

Na víkendové akci se každý den podílelo asi 40 českých policistů a šest až osm policistů z Německa. Kontroly, jako byly ty víkendové na Chebsku, budou i nadále pokračovat.

A právě kvůli tomu také vláda nedávno uvolnila 350 miliónů korun na nákup výše popsaných přístrojů, umožňujících policistům rychleji a efektivněji pracovat.

Detektor mají zatím jen dva kraje

Detektor Heartbeat, jehož pořizovací cena je zhruba 1,7 miliónu korun, mají totiž zatím pouze dva kraje, Jihomoravský a Jihočeský. Během příštích tří let by jej měly mít všechny hraniční kraje. Mobilních inspekčních středisek, která umějí zjistit pravost dokladů a identifikovat lidi díky propojením s databázemi, také není mnoho. Karlovarští policisté si ho půjčili z Prahy.

Kromě kontrol by v budoucnu mohly pašeráky od plánu převézt přes české území nelegální zboží či osoby odradit také vyšší tresty za trestný čin pašeráctví.

Na to, že jsou současné tresty v rozmezí dvou až dvanácti let vězení nízké, upozornil nový šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů a bývalý lounský státní zástupce Radim Dragoun. Dle jeho vyjádření pro Lidové noviny jsou současnou trestní sazbou omezováni policisté při dokazování.

„Pokud si chce prověřit účelové tvrzení řidiče, že vezl migranty jen pár kilometrů po České republice, není možné opatřit důkaz výpisem, kde se pohyboval telefon pachatele, protože k tomu je potřeba právě trestní sazba od tří let,“ řekl listu Dragoun s tím, že pokud nemá pašerák z převozu nějaký majetkový prospěch, hrozí mu roky pouze dva.

Na potřebu zvýšit trestní sazbu pro pašeráky upozornil Dragoun i premiéra Andreje Babiše (ANO), kterému se návrh zamlouvá.

„Pan Dragoun s tím má osobní zkušenosti, protože měl takovéto případy, a samozřejmě ten trest je nízký. Určitě by se měly zvýšit,“ řekl v neděli Právu Babiš s tím, že i touto problematikou se bude v úterý zabývat Bezpečnostní rada státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám