Hlavní obsah

Duka lobboval u Babiše proti sňatkům gayů

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka hostil ve středu večer premiéra Andreje Babiše v Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí v Praze. O zdanění miliardových náhrad církevních restitucí, které zrovna projednává Sněmovna, prý nebyla řeč. Zato Duka podle informací Práva u premiéra lobboval, aby nepodporoval sňatky gayů a leseb a podpořil naopak tradiční rodinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kardinál Dominik Duka

Článek

Poslanecký návrh zákona, který má umožnit manželství osob stejného pohlaví a jejž odsouhlasila první Babišova vláda, je trnem v oku katolické církvi.

Babiš ve čtvrtek o večeři s Dukou mluvil během interpelací ve Sněmovně. Právu řekl, že ho na večeři pozval Duka, ale o tom, že měli mluvit o manželství homosexuálů, nechtěl hovořit. „Řešili jsme hlavně rodinu a jak motivovat naše občany, aby měli průměrně alespoň 2,1 dítěte,“ řekl Babiš. Arcibiskupství nechtělo večeři komentovat.

O restitucích nepadlo podle Babiše ani slovo. Ve Sněmovně jde přitom do finále návrh KSČM na zdanění finančních náhrad. Pro jeho přijetí je více než 130 poslanců a podporuje ho i prezident Miloš Zeman, který je jinak s Dukou zadobře.

„Bavili jsme se o společnosti, o situaci ve světě, o tom, proč je naše společnost rozdělená, proč nevítězí dobro. Má nějaké myšlenky, jak motivovat lidi, aby měli víc dětí. Svoje návrhy mi dal, budu se tím zabývat. Oba chceme, aby rodiny měly děti,“ popsal premiér večeři s Dukou.

Petice v kostelích

Na jaře předložilo 46 poslanců ANO, ČSSD, TOP 09, STAN, pirátů a komunistů návrh zákona, aby osoby stejného pohlaví měly stejná práva a povinnosti jako manželé různého pohlaví. Měly by mít nárok na společné jmění, na vdovský a vdovecký důchod, na stejná práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a také by měli získat možnost děti adoptovat.

Návrh podpořila první Babišova vláda a přivítala ho gay a lesbická komunita. Naopak v církvi a v KDU-ČSL, ODS a v SPD vyvolal vlnu odporu. Skupina poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN v čele s lidovcem Markem Výborným následně přišla s protinávrhem, který by měl naopak zakotvit do Ústavy, že manželství je pouze svazek muže a ženy.

Pražské arcibiskupství se několik týdnů poté v dopise čteném během nedělní mše vymezilo proti manželství lidí stejného pohlaví a vyzvalo věřící, aby podepsali petici na podporu změny Ústavy ve prospěch tradiční rodiny.

V dopise, který jménem kardinála Duky rozeslal pomocný biskup Zdeněk Wasserbauer, se píše, že podpis petice může zabránit vzniku zákona umožňujícího homosexuálům uzavírat manželství. „Je třeba, abychom se my, katoličtí křesťané, a všichni rozumní lidé snažili pozvednout svůj hlas a udělat, co bude možné, abychom tomuto zabránili,“ stojí v dopise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám