Hlavní obsah

U Moravského Písku se bojuje o vodu

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se zvrat ve sporu o plánovanou těžbu štěrku v sousedství pramenišť pitné vody u Moravského Písku na Hodonínsku? Není to vyloučeno. Těžaři požádali o přerušení řízení ve věci stanovení dobývacího prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Těžba štěrku. Ilustrační foto

Článek

V tahanicích o těžbu štěrku proti sobě stojí odpor regionu, který našel oporu i v Senátu, a těžaři, na jejichž straně je ministerstvo životního prostředí (MŽP), které se opírá o závěr analýzy EIA o vlivu stavby na životní prostředí.

Tu mělo v režii MŽP, které z procesu vyloučilo jihomoravské hygieniky a další. A to navzdory faktu, že prameniště slouží pro 140 tisíc obyvatel prioritně Jihomoravského kraje. Následně pak MŽP zamítlo i žádost o přezkum.

Česká geologická služba, příspěvková organizace MŽP, vydala dvě stanoviska, kde se praví, že těžba štěrku může ohrozit prameniště. „Proto jsme opět urgovali ministerstvo, ale odpovědi jsme se nedočkali,“ řekla senátorka a starostka Ratíškovic Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Mluvčí MŽP Petra Roubíčková uvedla, že posudky nemají pro proces EIA nové poznatky. Judikát soudu jim klade povinnost stanovisko EIA nerušit, pokud nové skutečnosti, zjištěné v průběhu povolovacího procesu, mohou být vypořádány v dalších řízeních. „V tomto případě je to v rozhodování o stanovení dobývacího prostoru, které vede báňský úřad,“ řekla.

Těžaře naštvaly obstrukce odpůrců

Zmíněné řízení má rozhodnout, zda pět set metrů od pramenů pitné vody odkryje soukromá firma povrch a začne těžit štěrk. Obyvatelé, úřady, vodohospodáři i hygienici z celého regionu argumentují, že vzniklé jezero s volnou hladinou může ohrozit podzemní zdroje. Proti záměru se v řízení vyslovily městské úřady Uherské Hradiště i Veselí nad Moravou, tam dal negativní stanovisko odbor životního prostředí i odbor územního rozvoje.

Nakonec o přerušení řízení požádali sami těžaři. Podle Miroslava Mužíka z firmy Františka Jampílka z Lázní Toušeň je důvodem snaha odpůrců i nadále obstrukčním způsobem prodlužovat řízení. „Opírají se přitom o chybnou interpretaci novely stavebního zákona,“ řekl.

Obvodní báňský úřad pro území krajů Jihomoravského a Zlínského žádosti vyhoví. V případě, kdy o přerušení řízení požádá žadatel, správní řád nařizuje této žádosti vyhovět. Stane se tak v tomto týdnu,“ řekl mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek.

Hubáčková přerušení vítá, vyhráno ale ještě není. Odpůrci záměru našli oporu v Senátu. Ten petici zhruba 11 500 obyvatel regionu podpořil. Senátoři sdílejí názor, že pitnou vodu je třeba chránit, ne ohrozit těžbou. „Senát dal lidem za pravdu. Přerušení řízení je dobrá zpráva, vyhráno ale ještě není,“ dodala Hubáčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám