Hlavní obsah

Dětem ze zkumavky při oslavě déšť nevadil

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoliv nepříjemně lilo jako z konve, tak se několik stovek malých i větších dětí a jejich rodičů z celé České republiky sjelo v sobotu dopoledne do odpočinkového lanového parku v Praze Braníku zvaného Areál Vltavanů na tradiční setkání dětí narozených pomocí asistované reprodukce. Akci každoročně organizuje začátkem září Iscare, pražské klinické centrum.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tradiční setkání dětí ze zkumavky se letos konalo v areálu Vltavanu.

Článek

Zdravotnické zařízení se od roku 1995 specializuje na asistovanou reprodukci. Za dobu své existence pomohlo na svět už více než 11 tisícům dětí.

„Naše první děti, jestli to tak mohu říct, už dorostly do reprodukčního věku. Je jim kolem dvaceti let a někteří už mají vlastní potomky nebo se na založení rodiny chystají. Stále je sledujeme, pokud mají zájem,” řekl Právu Jaroslav Hulvert, primář IVF oddělení klinického centra.

Tvrdí, že narozené prostřednictvím asistované reprodukce  nemají většinou problémy s vlastní plodností a jejich potomstvo přichází na svět přirozenou cestou. „Jsme tomu rádi. Jsou to samozřejmě jen naše poznatky, chtělo by to provést nějaký oficiální výzkum a analýzu,“ řekl Hulvert.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Děti nejvíce lákala opičí dráha.

Problémy se založením rodiny řeší v současné době skoro každý pátý pár. Může za to nejen obecné zhoršování plodnosti populace, ale i odkládání mateřství na pozdější věk.

Děti se v areálu Vltavanů bavily po svém a navzdory zamračené obloze využily všech možností, které klidné odpočinkové místo na břehu řeky nabízí. Ti nejodvážnější vyzkoušeli i lanovou opičí dráhu se skluzavkami, která je největším komplexem ve střední Evropě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Holčičky byly nadšené z malování na obličej.

Letošní oslavu přišli pozdravit oblíbení hrdinové z filmů,  jako jsou Spiderman, Wonder Woman, Superman, ledová královna Elza a další postavy. Děti měly na výběr z několika soutěžních stanovišť s různými disciplínami. Házely míčky, skládaly „želví“ puzzle a plnily pohádkové úkoly. Využily, pokud to déšť dovolil, všech vnitřních i venkovních možností areálu.

Obsypaný byl stále i stolek s kreslením. Nejen holčičkám se nejvíc líbilo líčení obličeje. Děti nakonec rozparádilo vystoupení Michala Nesvadby a dalších hostů zábavné dětské show.

Reklama

Výběr článků

Načítám