Hlavní obsah

Zeman dorazí na jednání vlády o rozpočtu

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Prezident Miloš Zeman se chce účastnit finálního jednání vlády o státním rozpočtu. Konat by se mělo 19. září, řekl v Lánech po schůzce s hlavou státu premiér Andrej Babiš (ANO).

Záznam: Vyjádření Andreje Babiše po pracovním obědě s Milošem Zemanem v LánechVideo: ČTK

 
Článek

Právě rozpočet na příští rok byl podle Babiše hlavním tématem schůzky se Zemanem. „Pan prezident se chce zúčastnit projednávání rozpočtu na vládě, původně to mělo být 26. září, ale paní ministryně si to přeje už 19. září,“ oznámil Babiš.

Reagoval také na kritiku schodku ve výši 40 miliard. Podle pravice by měl být rozpočet vyrovnaný. „Všichni kritizují rozpočet, a když je přebytek, tak se k tomu nikdo nevrací. Rozpočty vždy dopadnou líp a ve finále jsou vyrovnané,“ zdůraznil premiér.

Se Zemanem prý okrajově řešili i situaci na ministerstvu zahraničí. „Znovu opakuji, že tam nevidím nějaký dramatický problém. Pan Hamáček se zavázal, že to vyřeší, zahraniční politiku zvládáme dobře,“ řekl Babiš.

Českou diplomacii dočasně vede vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Několikrát slíbil, že situaci chce vyřešit přes prázdniny. Zatím se ale nic nestalo a v pondělí Hamáček zopakoval, že jediným kandidátem na šéfa diplomacie je šéf pražské organizace ČSSD Miroslav Poche.

Pocheho však Zeman odmítá. Mimo jiné mu vyčítá jeho názory na migraci, které jsou prý v rozporu s pozicí České republiky. Poche v minulosti v souvislosti s úvahami Evropy na zavedení uprchlických kvót napsal, že ČR by dotyčný počet zvládla.

Pondělní schůzka patřila k pravidelným jednáním premiéra a prezidenta. Politici se dříve dohodli, že se spolu budou scházet jednou měsíčně. Naposledy se Babiš s prezidentem sešel v červenci, kdy s nimi jednala i ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám