Hlavní obsah

Sucho se dál prohlubuje

Sucho nejenže trvá, ale dále se prohlubuje. To, co laická veřejnost vnímá nejvíce skrze uvadající rostliny, potvrzují odborníci svými daty. Srážkový deficit v srpnu dále narostl a průtok na většině sledovaných toků se pohybuje na úrovni 5 až 45 procent toho, co je pro tuto dobu obvyklé. Uvedl to ve čtvrtek na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Mapa míry ohrožení půdním suchem v profilu 0 až 100 cm pod travním porostem ke 13. srpnu. Červená barva značí oblasti s vlhkostí pod 10 procent využitelné vodní kapacity (VVK), oranžová ukazuje oblasti s vlhkostí 10 až 30 procent VVK.

Článek

V druhém srpnovém týdnu spadla v Čechách necelá třetina obvyklých srážek (28 procent). O něco málo lepší situace byla na Moravě a ve Slezsku, kde srážkové úhrny odpovídaly 43 procentům.

Srážky se však vyskytovaly především v bouřkách a tedy nerovnoměrně. Často navíc měly přívalový charakter, což vyprahlé půdě nesvědčí.

„Vlhkost půdy se v minulém týdnu nadále téměř na celém území ČR zmenšovala. V obou sledovaných půdních profilech, 0 až 40 centimetrů i 0 až 100 centimetrů pod travním porostem, je s výjimkou horských poloh prakticky na celém území vlhkost nižší než 30 procent využitelné vodní kapacity (VVK), v profilu do 100 cm převládá dokonce území s vlhkostí pod 10 procent VVK,” konstatoval biometeorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Tomáš Vráblík s tím, že takto nízká vlhkost se již blíží bodu vadnutí.

Málo vody v řekách i ve vrtech

Na sledovaných tocích je na 54 procentech profilů dosažen stav hydrologického sucha. Nejhorší situace je v povodí horního toku Labe a Vltavy, konkrétně v povodích Sázavy, Jizery, Smědé, Ploučnice, Lužnice, Nežárky, Úpy, či Loučné.

„Aktuálně ve vodních tocích ve sledovaných profilech protéká převážně 5 až 45 procent toho, co je pro toto období obvyklé,” konstatoval hydrolog ČHMÚ Radek Čekal.

Ještě horší je situace u podzemních vod. Úroveň silného či mimořádného sucha momentálně vykazuje 71 procent všech mělkých vrtů. Jejich hladiny v minulém týdnu vesměs stagnovaly či klesaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám