Hlavní obsah

Kde si zdarma natrhat ovoce či bylinky? Zájemcům radí web a mobilní aplikace

– Praha
Novinky, nšt,maj

Máte chuť zajít si natrhat sezónní ovoce, ale nevíte, kam jít? Web a aplikace Na ovoce vám s tím pomůže. Slouží jako komunitní platforma lidem, kteří chtějí využívat volně rostoucí ovocné stromy, keře či bylinky.

nic

 
Článek

Projekt, jehož tvůrci se inspirovali podobným projektem v zahraničí, vznikl před čtyřmi lety. Jedná se o mapu, na které najde zájemce místa s dostupnými ovocnými stromy, keři nebo bylinami - podívat se může přes aplikaci v mobilu nebo přes web.

„My jsme všichni původem mimo Prahu. Sbírat ovoce jsme vždy chodili v našich rodných městech, ale když jsme se přestěhovali do Prahy, bylo nám líto, že nevíme, kam na ovoce chodit,“ popsala vznik aplikace Novinkám Kateřina Kubánková, která byla u vzniku projektu.

Foto: Novinky

Aplikace umožňuje lidem nejen ovocné stromy vyhledávat ale také je zadávat do otevřené mapy.

Na mapě jsou místa z celé České republiky. Přidávat je nemusí jen členové správcovského týmu, ale zapojit se mohou i samotní uživatelé.

„Pokud chtějí uživatelé mapovat, musí se do aplikace přihlásit. V rámci zmapovaných oblastí dominuje Praha společně s Brnem. Je to přirozené, lidé ve větších městech potřebují přístup k volně dostupnému ovoci větší než například na vesnicích,“ uvedla Kubánková.

Foto: Novinky

Aplikace vznikla před čtyřmi lety, v současné době je v ní zmapováno přes 3000 míst.

Uživatelé by měli dodržovat takzvaný Kodex sběrače. Jedním z nejdůležitějších pravidel je podle Kubánkové, aby se sběrem neporušovala vlastnická práva.

V aplikaci naleznou uživatelé všechny druhy ovoce nebo třeba herbář. V mobilní aplikaci je navíc ještě kalendář, který prozradí, kdy jednotlivé druhy dozrávají. „K dispozici jsou i základní druhy bylinek, jako je medvědí česnek, máta a meduňka,“ dodala Kubánková.

Reklama

Výběr článků

Načítám