Hlavní obsah

Vedro bude dál, vydrží až do září

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle meteorologů včerejškem skončily v Česku extrémní vedra a do konce roku už se tak vysoké teploty neočekávají. Přesto ale vedro bude zřejmě až do začátku září. „Čtvrtek byl nejteplejším dnem zřejmě až do konce letošního roku. Teploty ke koupání ale i nadále zůstávají,“ řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dodala, že v pátek přinese ochlazení studená fronta, kdy teploty na západě republiky klesnou až o 15 stupňů, ale hned v pondělí se k nám opět obnoví příliv teplého vzduchu od jihu a měli bychom naměřit až 34 stupňů Celsia ve stínu.

„V noci na úterý nás začne ovlivňovat další studená fronta, která vrátí teploty na letní hodnoty mezi 24 až 29 stupňů. Období bude i nadále bohaté na bouřky a ojediněle mohou být bouřky i silné, to znamená doprovázené krupobitím,“ uzavřela meteoroložka.

V nemocnicích chybí klimatizace

Ve vedrech prožívají doslova výheň pacienti v některých nemocnicích, kde na pokojích není klimatizace. Ochlazování zajišťují většinou jen větráky a žaluzie v oknech.

„Podle oficiálních informací nemá více než polovina pacientů na lůžkových odděleních klimatizaci. Dá se tudíž předpokládat, že nejen trpí, ale že může docházet i k ohrožení jejich zdraví,“ sdělil Právu doktor Martin Jan Stránský, zakladatel Kanceláře ombudsmana pro zdraví (KOZ).

Právní normy Česka umožňují používat jen větráky a studené obklady. „Podle zákona o zdravotních službách musí být zdravotnické zařízení pro poskytování zdravotních služeb technicky a věcně vybaveno,“ konstatuje právnička Jana Palečková, právní poradkyně KOZ. Pacient má právo vznést požadavek na studené obklady či na umožnění zapojení větráku. Je-li to technicky možné, není důvod, aby mu nebylo vyhověno.

„Pokud by poskytovatel zdravotních služeb jeho požadavek odmítl, může sám pacient či jeho osoba blízká podat oficiální stížnost. Problém je ale v tom, že poskytovatel zdravotních služeb má na odpověď lhůtu třicet dní, kdy vlna veder už zřejmě pomine,“ uvedla doktorka Palečková.

Podle ní, pokud by se následkem těchto podmínek zásadně zhoršil zdravotní stav pacienta, pak je samozřejmě stížnost poskytovateli zdravotních služeb namístě. „Doporučila bych v tomto případě zvážit poslání kopie stížnosti krajské hygienické stanici,“ uvedla právnička.

Jak bude
Pondělí: jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky, v noci 18 až 14, přes den 30 až 34 stupňů Celsia
Úterý až pátek: jasno až polojasno, ojediněle bouřky, v noci 20 až 12, přes den bude 24 až 27 stupňů Celsia
Od 20. do 31. srpna má být polojasno, ojediněle přeháňky, ráno 17 až 12, přes den 22 až 28 stupňů Celsia
Od 1. do 10. září se očekává polojasno až oblačno, místy bouřky, ráno 13 až 8, odpoledne 18 až 25 stupňů Celsia

Podle ní vedry trpí nejen pa­cienti, ale i zdravotnický personál. Podle ankety kanceláře ombudsmana mezi sestrami a ošetřovatelkami si v některých nemocnicích mohou ulevit nestandardním oblečením, například krátkými kalhotami či tílky. Jinde však trvá příkaz uniformy, která obsahuje i dlouhé kalhoty.

Ze změn počasí bolí hlava

Pokud se střídají extrémní teploty a náhlý pokles teplot, jako tomu má být právě dnes, zejména na západě republiky, mnoho i zdravých lidí může cítit bolest hlavy, malátnost a celkový pokles výkonnosti.

Je to dáno tím, že se nejen změní atmosférický tlak, ale i elektrická pole v atmosféře. Právě ta mají za následek, že když se blíží bouřka, lidé citlivější na změny počasí cítí zhoršení svého zdravotního stavu. A protože bouřky mají být nyní prakticky denně, byť lokální, mnoho lidí může změnu svého zdravotního stavu pociťovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám