Hlavní obsah

Ministerská kontrola v GIBS končí trestním řízením. S Murínem jsem měl pravdu, tvrdí Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo financí ukončilo kontrolu hospodaření Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Výsledkem šetření je podezření na porušení rozpočtové kázně a zahájení trestního řízení, uvedl server iRozhlas. Kontrolu inicioval premiér Andrej Babiš (ANO), který kritizoval bývalého šéfa inspekce Michala Murína.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Vedle formálních nedostatků kontrola ukázala i na možné porušení rozpočtové kázně. O předběžných závěrech kontroly Právo informovalo již dříve. [celá zpráva]

Chyby měly souviset s hospodařením s majetkem a realizací veřejných zakázek, uvedl server s odkazem na protokol z kontroly. GIBS měla chybovat mimo jiné v tom, že poskytovala ubytování svým příslušníkům bezúplatně.

Babiš serveru řekl, že porušení rozpočtové kázně bylo vyčísleno na 15 miliónů korun a údajně se tak ukázalo, že jeho kritika byla oprávněná. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) případ s ohledem na probíhající trestní řízení nekomentovala.

Kontrola v GIBS byla zahájena letos v únoru na základě tří podnětů, přičemž jeden z nich dal Schillerové přímo Babiš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude Michal Murín.

Kontrola následovala po vyhroceném sporu Babiše s Murínem, který se nakonec v dubnu rozhodl odejít do civilu. [celá zpráva]

Babiš tvrdil, že Murín nemá jeho důvěru, a usiloval o jeho odchod. Murín vedl inspekci od roku 2015, kdy vystřídal Ivana Bílka.

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš navrhne na pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) šéfa Okresního státního zastupitelství v Lounech Radima Dragouna (na snímku z 13. července 2015).

Kandidátem na nového šéfa GIBS je nynější šéf Okresního státního zastupitelství v Lounech Roman Dragoun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám