Hlavní obsah

V Česku poprvé v historii diagnostikovali žlutou zimnici

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v historii České republiky lékaři diagnostikovali žlutou zimnici, vzácné exotické onemocnění, jehož výskyt v Česku zatím v literatuře není popsán. Stalo se tak v prostějovské nemocnici v případě pacientky ze Šumperska.

Foto: Profimedia.cz

Nemoc přenášejí komáři v tropech.

Článek

K obavám však podle odborníků důvod není. Nemoc přenášejí pouze komáři v tropech. Pacientka si vzácnou nemoc přivezla z Brazílie. V jejím důsledku utrpěla vážné poškození jater, horečky i svalové křeče.

„Případ námi zachycené žluté zimnice je opravdu velmi vzácný, jde o první import do České republiky v historii, takže pro celý náš tým šlo pochopitelně o novinku. Do Evropy se jednotlivé případy ale čas od času zavlečou, jde zhruba o desítku pacientů ročně,“ uvedl primář infekčního oddělení nemocnice v Prostějově Zdeněk Prokeš.

Žlutá zimnice, která je typická pro tropické oblasti Afriky a Jižní Ameriky, kde u řady pacientů končí smrtí, se podle něj projevuje horečkami, křečemi ve svalech, nevolností, únavou i bolestmi hlavy, v horších případech pak krvácením, žloutenkou i selháním orgánů. Lze se však proti ní nechat vysoce účinně očkovat, a to dokonce s celoživotním efektem.

„Pacientka, která byla na začátku léta hospitalizovaná v naší nemocnici, očkovaná nebyla,“ zdůraznil primář. V nemocnici podle něj žena absolvovala symptomatickou léčbu (léčba jednotlivých příznaků onemocnění) na lůžkovém oddělení, kde strávila několik týdnů. Rekonvalescence však podle zdravotníků zdaleka není u konce.

Komplexní léčba není

„Zejména léčba poškození jater bude velmi dlouhá a stav pacientky v průběhy léčby může být proměnlivý. Specifická léčba žluté zimnice neexistuje, léčíme proto pouze projevy,“ poznamenal primář.

K obavám z možného šíření nemoci podle něj důvody nejsou. Případ pacientky je však varováním pro všechny, kteří cestování do exotických zemí podceňují a očkování neabsolvují.

„Rozhodně bych všem před cestou do ciziny doporučil navštívit vakcinační centrum, kde dostanou komplexní informace o tom, jak se v dané destinaci chovat, jak se stravovat, jak dodržovat hygienu, jak se chránit proti hmyzu a také proti čemu se ideálně očkovat,“ dodal Prokeš, jehož tým každoročně léčí pacienty po návratu z exotických zemí, kteří trpí průjmovými onemocněními, malárií, horečkou Dengue, hepatitidami i dalšími nemocemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám