Hlavní obsah

Soud zrušil omezení pro cyklisty v centru Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Městský soud v Praze zrušil opatření Prahy 1 omezující pohyb cyklistů v pěších zónách v centru metropole. Informovala o tom Česká televize. Podle žalobců se úřad dostatečně nevypořádal s připomínkami, které při projednání k opatření dorazily.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

V centru Prahy, například v Železné ulici, se začaly objevovat značky omezující cyklisty.

Článek

Rozsudek je pravomocný, je možné proti němu podat kasační stížnost. Praha 1 to zvažuje. Podle mluvčí městské části Veroniky Blažkové soud uvedl, že k omezení sice je platný důvod, ale že se mělo přistoupit k omezení rychlosti cyklistů, a ne k zákazu.

Omezení kol mezi 10:00 a 17:00 se mělo týkat zejména oblasti kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí. V centru Prahy se nyní rozmisťuje dopravní značení, které mělo platnost omezení vymezovat.

Záměr kritizovali někteří politici a obyvatelé Prahy, podle kterých by se měla cyklistika spíše podporovat než omezovat. Radnice Prahy 1 opatření zdůvodnila tím, že cyklisté v pěších zónách ohrožují chodce.

Žalobu ke Správnímu soudu podal cyklistický spolek AutoMat spolu s opozičním zastupitele Prahy 1 Petrem Kučerou a dalším žalobcem.

Při projednávání návrhu dorazilo 65 připomínek. S plánem Prahy 1 nesouhlasily například magistrát, dopravní podnik, Praha 7 nebo přepravní společnosti, které v centru využívají kurýry na kolech. Úředníci všechny připomínky zamítli a právě kvůli tomu se AutoMat a další žalobci obrátili na soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám