Hlavní obsah

Zeman v dopise „doporučoval” Babišovi, ať mu navrhne místo Pocheho Hamáčka

Novinky, jas

Když premiér Andrej Babiš (ANO) v červnu navrhl do čela ministerstva zahraničí šéfa ČSSD Jana Hamáčka místo původně navrhovaného Miroslava Pocheho, postupoval podle doporučení prezidenta Miloše Zemana. Dopis od prezidenta, získaný na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, publikoval v úterý twitterový účet @StoSestka, Hrad jeho pravost potvrdil.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Jednání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem v Lánech

Článek

„Seznámil jsem se s návrhem ČSSD na pana Miroslava Pocheho jako ministra zahraničních věcí české vlády,” napsal Zeman Babišovi 24. června. „Proti této nominaci mám výhrady,” dodal Zeman.

Odkázal při tom na slova poslance Pirátů Jakuba Michálka o Pocheho údajné navázanosti na „korupční prostředí pražského magistrátu”. Zmínil rovněž Pocheho „minulé postoje” k migrační krizi a Babišovi „doporučil”, aby na funkci navrhl Hamáčka.

Autenticitu dopisu potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s tím, že „dopis byl předán osobně v Lánech na trojstranné schůzce”, jíž se vedle prezidenta zúčastnili i Babiš s Hamáčkem.

Taková schůzka skutečně proběhla, ani jeden z politiků však po ní před novináře nepředstoupil, Babiš i Hamáček hned po jednání oba odjeli. [celá zpráva]

Den po Zemanově dopisu, tedy 25. června, odeslal Babiš na Hrad seznam lidí, které navrhuje na ministry. V něm figuroval i Poche.

Tentýž den nicméně premiér odeslal prezidentovi i dopis, v němž napsal, že v reakci na jeho dopis z předchozího dne pro případ, že by se Zeman rozhodl nevyhovět jeho návrhu na jmenování Pocheho, navrhuje, aby byl řízením resortu zahraničních věcí dočasně pověřen Hamáček. [celá zpráva] Tak se také stalo.

Dopisy ke jmenování vlády, které Andrej Babiš odeslal na Hrad (Zdroj: Úřad vlády)

Ministr Hamáček následně udělal na ministerstvu zahraničí z Pocheho politického tajemníka, který, vzdor prezidentovi, resort fakticky vede.

Anketa

Považujete "doporučení" od prezidenta Zemana za překročení jeho pravomocí?
Ano, má ministry jen přijímat, ne kádrovat
64,3 %
Ne, považuji to za normální postup
35,7 %
Nevím, politika mě nezajímá
0 %
Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám