Hlavní obsah

Ministr Krčál rezignoval, nahradit ho má Maláčová

Novinky, zpe
Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) v úterý oznámil rezignaci. Krčál čelí podezření, že se dopustil plagiátorství ve své bakalářské práci. Nahradit by jej měla Jana Maláčová působící na ministerstvu práce a sociálních věcí jako ředitelka odboru rodinné politiky.

Záznam: Ministr Krčál rezignovalVideo: Novinky

 
Článek

„Rád bych se vyjádřil ke včerejším informacím v médiích k mé bakalářské práci. Na její vypracování jsem strávil mnoho času, ale připouštím, že v jejím obsahu mohlo dojít k pochybení,“ řekl Krčál v úvodu tiskového brífinku, který byl bez dotazů médií.

Za standardní politické situace by prý Krčál pochybení nepovažoval za natolik zásadní, aby ohrozilo jeho postavení v čele ministerstva. Vzhledem k současné politické situaci a tomu, jakou práci dalo sestavit vládu s důvěrou, nechce být zátěží.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr Petr Krčál (ČSSD) krátce poté, co oznámil rezignaci.

„Nechci být zátěží jak pro vládu, tak pro sociální demokracii. Nechci, aby situace ohrozila moji rodinu a zdraví, v minulosti jsem prodělal těžké onkologické onemocnění,” vysvětlil Krčál.

„Nabídl jsem předsedovi strany svoji rezignaci a později podám i demisi na člena vlády,” uzavřel Krčál své prohlášení.

Hamáček: Rezignaci jsem přijal

Šéf soc. dem. a vicepremiér Jan Hamáček, který vystoupil po boku Krčála, uvedl, že rezignaci přijal. „Rozhodnutí respektuji, přijal jsem nabídku rezignace,” oznámil předseda ČSSD Hamáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Končící ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (vpravo) a šéf ČSSD Jan Hamáček

Dodal, že před několika minutami hovořil s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a sdělil mu, že Krčál podá demisi. „Současně jsem ho informoval, že do funkce budu navrhovat paní Janu Maláčovou,” uzavřel Hamáček.

Maláčová působí na ministerstvu práce a sociálních věcí jako ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí.

Babiš probere obsazení ministerstva s prezidentem v sobotu

„V sobotu 21. července se v Lánech uskuteční jednání expertního týmu pana prezidenta k rozpočtu za účasti premiéra Andreje Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové. Po ukončení jednání bude pan prezident hovořit s panem premiérem o otázce ministerstva práce a sociálních věcí,“ napsal Právu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Krčál měl opisovat v bakalářské práci

Krčál měl ve své bakalářské práci bez uvedení citace zkopírovat části jiné, dříve obhájené práce.

Krčál absolvoval Institut mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde v roce 2007 obhájil bakalářskou práci na téma Mládež a volný čas. Její části se však podle serveru Seznam Zprávy, který se odvolává na program na odhalování plagiátů, shodují s dříve obhájenou prací.

Krčál v roce 2009 získal ještě magisterský titul v oboru andragogika a řízení lidských zdrojů na pražské soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského.

Podezření z plagiátorsví čelila i dnes již bývalá ministryně spravedlnosti Malá. Ta na svůj post rezignovala po 13 dnech ve funkci. Malá zdůraznila, že nepřiznává žádné pochybení a rezignuje pouze kvůli mediální kampani, která by poškozovala kabinet. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám