Hlavní obsah

Bakalářská práce ministra práce Krčála se částečně shoduje s jinou prací

• Aktualizováno

V bakalářské práci nového ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) je mnoho stránek stejného textu, který dříve napsal jiný autor. V některých kapitolách včetně úvodu jsou celé stránky přímo překlopeny z jiné bakalářské práce. Napsal to v pondělí server Seznam Zprávy.cz. Premiér Andrej Babiš (ANO) odvolání ministra zatím neplánuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD)

Článek

Ministr serveru řekl, že shody si neumí vysvětlit a že na své práci pracoval poctivě. Před týdnem rezignovala ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO), která čelila obvinění z plagiátorství svých diplomových prací. [celá zpráva]

Premiér Babiš řekl, že zatím neplánuje navrhnout Krčálovo odvolání. „Já jsem zvědav na reakci médií hlavně, jestli to proběhne stejně jako u paní Malé,” dodal Babiš.

Bakalářskou práci na téma Mládež a volný čas Krčál obhajoval v květnu 2007. Napsal ji v Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Specializovaný program na odhalování plagiátů v Krčálově bakalářské práci nalezl podobnosti ve 14 procentech textu, píše server. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za svoje vlastní formulace.

Podle Seznamu je však podobných, téměř shodných či zcela shodných pasáží v Krčálově bakalářské práci ve skutečnosti mnohonásobně více. Ministrův text se v největší míře shoduje s textem bakalářské práce jiné studentky Institutu mezioborových studií zlínské UTB, obhájila ji v dubnu 2006. Shodná místa jsou zejména na prvních zhruba 30 stranách Krčálovy práce, uvedl server. Celkem bylo objeveno nejméně 25 stran z většiny přepsaného textu, nebo textu, který se liší jenom v jednotlivých slovech, píše Seznam.

Krčál: Vedoucí mě chválil

Vedoucí Krčálovy práce František Vízdal nicméně ve svém posudku uvedl, že „odborná úroveň práce je výborná a ve srovnání s jinými pracemi vysoce nadprůměrná”. Ocenil, že autor pracoval samostatně, odpovědně, iniciativně a s entuziasmem. Práci ohodnotil stupněm A. „Měl jsem přísného vedoucího a ten mě za můj přístup pochválil. Věřím jeho posudku,” uvedl Krčál pro Seznam.

V Krčálově životopisu na webu ministerstva je uvedeno, že maturoval v roce 1988 na Středním odborném učiliště elektrotechnickém ve Žďáru nad Sázavou. Vedle bakalářského titulu ze Zlína v oboru sociální pedagogika má ministr i magisterský titul z roku 2009 z pražské Univerzity Jana Amose Komenského v oboru andragogika a řízení lidských zdrojů.

Taťána Malá minulý týden v pondělí skončila v čele ministerstva spravedlnosti po 13 dnech ve funkci, ještě před hlasováním Sněmovny o důvěře pro druhou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Výzvám k odstoupení z funkce Malá čelila poté, co se objevila podezření z opisování u jejích diplomových prací na Panevropské vysoké škole v Bratislavě, kde vystudovala práva, a také na Mendelově univerzitě v Brně, kde psala práci o chovu králíků. Malá odmítla, že by úmyslně opisovala. Připustila, že mohla chybovat při používání citací. Celou věc označila za mediální kampaň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám