Hlavní obsah

Nečasová se odvolala proti podmínce za zneužití Vojenského zpravodajství

• Aktualizováno

Bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová) se odvolala proti rozsudku, kterým byla uznána vinnou za zneužití Vojenského zpravodajství. Obvodní soud pro Prahu 1 ji za to odsoudil k dvouleté podmínce a pětiletému zákazu činnosti ve státní správě. Odvolání Nečasové potvrdila v pondělí soudkyně Pavla Hájková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu v roce 2017

Článek

„Čekám na odůvodnění posledního odvolání a následně spis předložím Městskému soudu v Praze k rozhodnutí,” napsala Hájková.

Zatímco obžalovaní zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek se proti svým podmíněným trestům a zákazům činnosti ve zpravodajských službách odvolali rovnou po vyhlášení verdiktu loni v listopadu, státní zástupce i právník Nečasové Eduard Bruna si tehdy ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Chtěli si totiž nejprve prostudovat písemné odůvodnění rozsudku. [celá zpráva]

Mohla by skončit ve vězení

Nečasová trvá na své nevině. Bruna už dříve řekl, že kdyby jeho klientka figurovala v jediné kauze, poradil by jí, ať odvolání nepodává a nadále se nesoudí. Nečasová však čelí celkem třem obžalobám, takže v případě, že by v první věci dostala podmínku a ve druhé nejpřísnější možnou – tedy tříletou podmínku, ve třetí kauze už by se s největší pravděpodobností nevyhnula trestu odnětí svobody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová s manželem Petrem a právním zástupcem Eduardem Brunou (vlevo)

Současná manželka a bývalá šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) podle verdiktu zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby sledovali Nečasovu tehdejší manželku Radku. Získáním informací o její údajné nevěře chtěla podle rozsudku uspíšit Nečasův rozvod, jeho ženu „hluboce nenáviděla”. Později údajně nechala sledovat také dva zaměstnance úřadu vlády. Aféra přispěla v roce 2013 k pádu Nečasova kabinetu.

Státní zástupce požaduje pro obžalované nepodmíněné tresty vězení. Hájková vysvětlila uložení podmínek tím, že od spáchání skutku uplynula dlouhá doba.

Nečasová je společně s lobbistou Ivem Rittigem obžalována také z vyzrazení utajované informace BIS. Třetí případ se týká údajného podplácení poslanců příslibem lukrativních funkcí a zahrnuje rovněž krácení daní z dárků, které žena dostávala od vlivných podnikatelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám