Hlavní obsah

Žalobce navrhl Nečasové v kauze Vojenského zpravodajství trest 3,5 roku

Právo, Jakub Bartosz
Aktualizováno

Státní zástupce navrhl v případu údajného zneužití vojenské tajné služby pro Janu Nečasovou, manželku bývalého premiéra za ODS Petra Nečase, 3,5 roku vězení. Je to stejný návrh jako dříve, když se kauza projednávala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová s manželem Petrem

Článek

Rozvědku podle kriminalistů zneužila Nečasová, dříve Nagyová, ke sledování někdejší Nečasovy manželky Radky. Kauza zneužívání Vojenského zpravodajství vedla v roce 2013 k pádu vlády premiéra Nečase.

Obvodní soud pro Prahu 1 se případem zabývá celkem počtvrté, původní soudkyně Helena Králová čtveřici obžalovaných - kromě Nečasové jsou to vysoce postavení vojenští důstojníci Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek - osvobodila, nadřízený Městský soud v Praze jí ale kauzu opakovaně vracel k novému projednání.

Králové nakonec nadřízení soudci případ odebrali, protože prý neřešila jejich námitky směřované zejména k hodnocení důkazů. Kauzu má nyní na stole soudkyně Pavla Hájková. Na Královou nedávno podal kárnou žalobu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) kvůli nerespektování požadavků odvolacích soudů v několika kauzách, mimo jiné právě ohledně údajného zneužití Vojenského zpravodajství.

Jednání bude pokračovat

Jednání se odehrálo za zavřenými dveřmi a veřejnost nesměla dovnitř, protože se probíraly mimo jiné utajované informace týkající se fungování vojenské tajné služby. Žalobce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, poté médiím sdělil, jaké navrhl tresty - podobné jako dříve: kromě 3,5 roku vězení pro Nečasovou dále tři roky a deset měsíců vězení pro Kovandu, Páleníkovi 3,5 roku a Pohůnkovi tři roky a čtyři měsíce vězení.

Tresty by podle něj měly být přiměřené také s ohledem na délku, která uplynula od spáchání trestného činu, jedná se o rok 2012.

Podle obžaloby nechala tehdejší šéfka kabinetu premiéra Nečase Nagyová nezákonně sledovat jeho manželku Radku, aby urychlila coby milenka jeho rozvod. Nechala prý rovněž sledovat dva zaměstnance Úřadu vlády. Obžalovaní vinu popírají, podle nich se jednalo o prověřování nebezpečí týkající se Nečasovy rodiny. V úterý bude líčení pokračovat závěrečnými řečmi obhájců.

Reklama

Výběr článků

Načítám