Hlavní obsah

Ministerstvo zdravotnictví podepsalo dohodu s praktickými lékaři

Právo, Jan Martinek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) podepsal v pátek memorandum se zástupci společností sdružujících praktické lékaře. Ministr se s praktiky dohodl na dlouhodobé spolupráci, nově by mohli například připomínkovat zákony, které se jich týkají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Podle textu memoranda, který má Právo k dispozici, se zástupci praktických lékařů budou účastnit vnitřních připomínkových řízení k návrhům týkajícím se primární péče, stanou se členy resortní Rady poskytovatelů a vytvoří též pracovní skupinu pro reformu primární péče.

Mezi hlavní cíle spolupráce pak patří posílení role praktických lékařů v systému zdravotní péče, rozšíření jejich kompetencí a podpora jejich vzdělávání. Praktičtí doktoři si od dohody slibují, že nově budou například moci pečovat o pacienty s akutními a chronickými onemocněními.

Memorandum má rovněž za jeden z cílů udržet praktické lékaře na venkově a podporovat zřizování jejich praxí ve venkovských oblastech. Výsledkem spolupráce by mělo být i zvýšení informovanosti a zdravotní gramotnosti pacientů stejně jako zvýšení bezpečnosti pacientů a snížení administrativní zátěže zdravotnických pracovníků.

„Reforma primární péče je proces přesahující jedno volební období, a proto memorandum deklaruje dlouhodobý zájem o primární péči ze strany MZ a určuje směr, kterým se reforma bude ubírat ve spolupráci s následujícími subjekty reprezentujícími primární péči,“ stojí v memorandu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám