Hlavní obsah

Maltézští prodali Březiněvsi sporné pozemky na školu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maltézští rytíři se dohodli s pražskou obcí Březiněves, že jí odprodají čtyři hektary pozemků na stavbu školy za 41 miliónů korun. Maltézští rytíři získali v obci přes 90 hektarů polí v rámci církevních restitucí v miliardové hodnotě, ale ještě je nemají jisté, protože se o ně soudí se Státním pozemkovým úřadem (SPÚ).

Foto: Mapy.cz

Pohled na městskou část Březiněves

Článek

Podle březiněveského starosty Jiřího Haramula na případnou změnu vlastníka pamatovali. „Dohodli jsme se, že nám čtyři hektary odprodají za podmínky, že když prohrají spory se státem a nebudou vlastníky, tak nám finanční prostředky vrátí,“ řekl Právu Haramul.

Cena, kterou s řádem vyjednali, je podle něj skvělá. „Vzhledem k cenové mapě, která je 5000 za metr, je cena 1000 korun velice dobrá,“ dodal starosta.

„Nejsme developeři, ale duchovní řád“

Březiněves leží na severu Prahy, má skoro dva tisíce obyvatel a rychle se rozrůstá. Je jednou z mála pražských obcí, která nemá školu, a děti proto musí dojíždět jinam. Podle Haramula bude školní komplex stát okolo 300 miliónů a optimistický plán je, že bude stát za pět let.

Smlouvu o prodeji schválilo na konci června zastupitelstvo obce a potvrdil ji i nejvyšší český představitel řádu Johannes Lobkowicz. Prodej pozemků obci je podle něj právně i ekonomicky nejčistší řešení. Prostředky na odkoupení půdy poskytne obci magistrát hlavního města Prahy. Pražští zastupitelé vyčlenili potřebné finance už letos v květnu.

„Mohu potvrdit, že Březiněves od nás dostane pozemky za cenu podstatně nižší, než by odpovídalo běžné tržní hodnotě. Nejednáme jako developeři, jsme duchovní řád,“ sdělil Právu Lobkowicz. Dodal, že peníze, které za pozemky utrží, řád věnuje na podporu sociálních služeb nebo na opravy svých budov.

Spory se státem

Řád provozuje obecně prospěšnou společnost Maltézská pomoc, síť osobních asistentů a dobrovolníků, kteří pomáhají seniorům a zdravotně znevýhodněným.

Maltézský řád v restitucích získal již skoro 1400 hektarů polí a lesů. Ale je také v řadě soudních sporů se státem. SPÚ má totiž za to, že rytíři přišli o majetek po válce na základě dekretů prezidenta Beneše, a tudíž se jim majetek neměl vracet. Pokud by se to právníkům úřadu podařilo u soudů dokázat, řád by přišel o vlastnictví všeho vráceného majetku.

Rytíři ale už zaznamenali první úspěch v restitučních sporech. Městský soud v Praze letos v květnu vynesl průlomový rozsudek, ve kterém odmítl žalobu SPÚ proti vydání pozemku a budov bývalého velkostatku v pražské Březiněvsi. Úřad se ale odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, a spory se tak jistě potáhnou ještě několik let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám