Hlavní obsah

Plzeňská soc. dem. vyzvala Chovance, aby nepodpořil vládu ANO a ČSSD s podporou komunistů

Právo, Karolína Brodníčková

Krajská organizace soc. dem. v Plzni v úterý vyzvala bývalého statutárního místopředsedu a exministra vnitra Milana Chovance, aby ve středu nepodpořil menšinovou vládu ANO a ČSSD, která se má ve Sněmovně opírat o hlasy komunistů. Právu to potvrdil tamní hejtman Josef Bernard. Chovanec, který organizaci v Plzni předsedá, zatím mlčí.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Včerejší Krajský výkonný výbor ČSSD Plzeňského kraje doporučil našemu poslanci, panu Chovancovi, aby nehlasoval pro tuto vládu, případně aby se zdržel,“ řekl Právu Bernard.

Chovanec však Právu odmítl sdělit, jak s tímto usnesením naloží. „Nebudu to prozatím komentovat,“ uvedl.

Chovanec se od počátku řadí k ostrým kritikům vstupu ČSSD do vlády. Společně s ostatními 14 poslanci ČSSD však již podepsal koaliční smlouvu. V rozhovoru pro Právo zkraje června Chovanec tvrdil: „Pokud sociální demokraté podpoří vstup, tak se nebudu bránit vůli členské základny a vládu podpořím.“

V referendu strany, které skončilo 14. června, se pro vládu vyjádřilo zhruba 58,5 procenta členů ČSSD v celé republice, v Plzeňském kraji tomu však bylo naopak. „Ne“ vládě vyslovilo 60,5 procenta hlasujících členů.

Motivaci k nesouhlasu s vládou v úterý Bernard rozebral na Facebooku. „Je asi 10 důvodů, proč nepodpořit vládu. Ten právně významný je nenaplnění koaliční smlouvy. Nemáme 5 členů vlády,“ připomněl Bernard fakt, že předseda soc. dem. Jan Hamáček je prozatím pověřen řízením resortu vnitra i zahraničí.

Vadí hlavně KSČM

A to kvůli nesouhlasu prezidenta Miloše Zemana jmenovat na post šéfa diplomacie nominanta ČSSD, europoslance Miroslava Pocheho.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Budoucí hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

Bernarda vedou však k odmítání vlády s ANO i další důvody. „Strana, která byla jako první zlikvidována komunisty, její členové byli vězněni a vražděni komunistickou soldateskou, poté co žijeme konečně bezmála 30 let ve svobodě, má umožnit plnou morální rehabilitaci KSČM. Pro mě nepřijatelné,“ zdůraznil.

Možnost, že by odešel z ČSSD, až strana důvěru vládě ve Sněmovně ve středu vyjádří, však pro Právo odmítl.

Foto: Novinky

Lubomír Zaorálek

Pokud by se Chovanec ve středu skutečně při hlasování o důvěře vládě zdržel nebo hlasoval proti, zůstal by se svým krokem v klubu poslanců ČSSD zřejmě sám.

Ostatní odpůrci vlády, mezi které patří bývalý volební lídr a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo poslanec Ondřej Veselý, opakovaně Právu sdělili, že budou hlasovat podle výsledku referenda.

Veselý v úterý Právu napsal: „Pokud se do zítřka nestane zázrak, tak s obrovským sebezapřením splním svůj slib, že se podřídím výsledku vnitrostranického hlasování.“

Předseda klubu poslanců ČSSD Jan Chvojka nicméně odmítl, že by za porušení jednotného hlasování o vládě hrozilo jakémukoliv poslanci vyloučení z klubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám