Hlavní obsah

Alkohol v den vysvědčení prodalo nezletilcům 60 procent obchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Oslavit“ poslední školní den alkoholem nemusí být pro děti a mladistvé žádný velký problém. Jak odhalila kontrola České obchodní inspekce (ČOI) mapující prodej alkoholu, nezletilci uspěli v téměř 60 procentech případů. O „nejrozsáhlejší kontrole“, která proběhla ve 44 provozovnách napříč republikou, v úterý informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Kontroloři se zaměřili jak na obchody, tak na stánky a  restaurační zařízení. „Jednalo se záměrně o den, kdy školáci dostávají vysvědčení a chystají se případně oslavit začátek prázdnin,“ popsal ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Mladiství figuranti si mohli koupit jak víno, tak „tvrdý“ alkohol v podobě rumu, vodky či becherovky. „Plzeňský inspektorát s figuranty, kteří právě dostali své první středoškolské vysvědčení, provedl kontroly převážně na tvrdý alkohol a jednu kontrolu na víno ,v akci‘. Kontroly probíhaly ihned po rozdání vysvědčení, tedy v dopoledních hodinách,“ popsal mluvčí jednu z kontrol.

Dva šestnáctiletí chlapci si tak například z jednoho z řetězců odnesli každý půllitrovou láhev vodky. V Ostravě, kde v termínu kontroly probíhal Festival v ulicích, pak byl mladistvým podán alkohol ve všech třech kontrolovaných případech.

Prodejci by ve správním řízení mohli dostat pokutu až milión korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám