Hlavní obsah

Zoo Liberec přišla o největší lákadlo. Koťata bílých tygrů odvezli do Francie

– Liberec
Právo, Michael Polák

Jejich narození před více než dvěma lety bylo senzací. Do liberecké zoo se kvůli nim hrnuly davy lidí. Přijížděly rodiny s dětmi i celé školní výlety, všichni chtěli vidět malé tygříky. O své největší lákadlo posledních let, koťata bílých tygrů, narozená v únoru 2016, teď ale Zoologická zahrada v Liberci přišla.

Foto: ZOO Liberec

Tygřata Shankar a Mia, narozená v Liberci, už návštěvníci místní ZOO neuvidí. V pondělí je odvezli do nového domova ve Francii.

Článek

Malé tygry Shankara a Maiu zahrada „uvolnila“, jejich novým domovem se stane Zoo Pont Scorff v západní Francii. Podle vedení liberecké zahrady šlo o neodvratitelný krok, důležitý z chovatelských i kapacitních důvodů.

„Tygři jsou na rozdíl od lvů samotářská zvířata, a i ve volné přírodě se setkávají pouze po dobu rozmnožování. Z tohoto důvodu nebylo možné chovat obě tygřata, která už dosahují pohlavní dospělosti, společně v jedné expozici,“ vysvětluje Luboš Melichar, hlavní zoolog Zoo Liberec.

Foto: ZOO Liberec

Tygři jsou samotářská zvířata, mláďata by tak zoo nemohla chovat v jedné expozici.

„Abychom mohli pokračovat v chovu zvířat v Pavilonu šelem, rozhodli jsme se tygří koťata deponovat v jiné zoologické zahradě a prostory uvolnit pro případná další mláďata,“ dodal.

Rodiče zůstanou v Liberci

Transport tygřích dvojčat proběhl v pondělí ráno. „Bylo to bez větších komplikací a netrvalo to déle než hodinu,“ řekla mluvčí liberecké zahrady Barbara Tesařová.

„Nejdříve byli oba tygři uspáni narkotizační šipkou a následně prohlédnuti, zváženi a za pomoci několika ošetřovatelů naloženi do transportních beden. Před zahájením transportu je zkušený veterinář opět probudil,“ popsala Tesařová.

Lvíčata nepřežila
V liberecké zoo se letos na začátku března narodila také čtyři lvíčata, ale nakonec nepřežila. Jejich matka, mladá lvice Shani, k nim nedokázala přilehnout tak, aby se lvíčata dostala ke strukům a mohla se napít.

Liberečané a návštěvníci zoo ale o oblíbené bílé tygry nepřijdou. V liberecké zoo stále zůstávají rodiče odvezených dvojčat, tedy samice Surya Bára a samec Paris.

Bílí tygři nejsou samostatným zvířecím druhem, ale pouze zvláštní formou tygra indického. Bílé zbarvení srsti je znakem částečného albinismu, Od pravých albínů se liší modrým zbarvením očí. Také čenich, oční víčka a polštářky tlap jsou načervenalé, nikoli růžové. Bílá barva srsti zvíře opticky zvětšuje. Pruhy mají hnědé až tmavě šedé.

Reklama

Výběr článků

Načítám