Hlavní obsah

Babiš zveřejnil dokumenty, které šly na Hrad. Navrhl Pocheho, ale pak i Hamáčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad vlády v pátek zveřejnil dokumenty, které premiér Andrej Babiš (ANO) poslal prezidentovi v souvislosti se jmenováním ministrů nového kabinetu. Z materiálů vyplývá, že navrhl jmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, ale v následně odeslaném dopise prezidentovi sdělil, že navrhuje, aby resort mohl vést předseda ČSSD Jan Hamáček.

Článek

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek uvedl, že mu premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl dva kandidáty na ministra zahraničí. Protože Zeman odmítal Miroslava Pocheho, pověřil místo něj vedením diplomacie šéfa ČSSD Jana Hamáčka. [celá zpráva]

Babiš trval na tom, že navrhl Pocheho. To potvrzuje i návrh na jmenování ministrů, v němž je skutečně Poche uveden coby kandidát na ministra zahraničí.

Následně byl však odeslán dopis, v němž Babiš píše, že pokud by se prezident rozhodl nevyhovět jeho návrhu na jmenování Pocheho, „navrhuje”, aby byl řízením resortu zahraničních věcí dočasně pověřen Hamáček.

Dopis prý Babiš konzultoval se šéfem legislativní rady vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám