Hlavní obsah

Novým šéfem GIBS by mohl být lounský žalobce Dragoun

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Kandidátem na uvolněné křeslo ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) je podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Práva šéf Okresního státního zastupitelství v Lounech Radim Dragoun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak se redakci podařilo zjistit, tento žalobce známý z kauz zkorumpovaných soudců, již podal přihlášku v rámci výběrového řízení, které na křeslo šéfa GIBS vyhlásil premiér Andrej Babiš (ANO).

Zdroje Práva uvádějí, že Dragoun získal velkou podporu jak ze strany kolegů státních zástupců včetně jeho nadřízené, pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové, tak i v rámci politických a vládních špiček.

„Nejsem oprávněn se k tomu vyjadřovat,“ odmítl svou nominaci komentovat sám Dragoun. Podle zjištění redakce ale už neoficiální nabídku obdržel. „Řeknu to tak, že ta nabídka padla, a nebyla jím odmítnuta,“ uvedl důvěryhodný zdroj redakce z okolí Strakovy akademie.

Další zdroj redakce doplnil, že Dragoun skutečně dostal podporu o vrcholných představitelů státního zastupitelství na převzetí vedení inspekce. „Vím, že se na něj ptali vedoucích žalobců, i Lenky Bradáčové, a ta měla sdělit, že z řad státních zástupců je Dragoun jediný vhodný kandidát,“ podotkl zdroj z justičních kruhů.

Nicméně i Dragoun musí stejně jako další případní zájemci projít zmíněným výběrovým řízením, které povedou zaměstnanci Úřadu vlády. Nejspíše ho čeká ústní pohovor před speciální komisí, která poté konkrétního kandidáta doporučí premiérovi k navržení na jmenování. To následně musí schválit vláda.

Podmínky být ředitelem GIBS Dragoun zatím úplně nesplňuje. Má sice magisterské studium, ale podle informací Práva bezpečnostní prověrku jen na nižší stupeň „důvěrné“, potřebuje však podle kritérií výběrového řízení získat přísnější prověrku na stupeň „tajné“. O tu tedy bude muset lounský žalobce požádat.

Pracoval i u policie

Každopádně splňuje jednu velmi zásadní, i když neoficiální podmínku. Dragoun v minulosti působil zhruba čtrnáct let u policie, takže kromě povědomí o trestním řízení z pozice státního zástupce má letité zkušenosti i s prací příslušníků bezpečnostního sboru.

Jedno výběrové řízení už Babiš po dubnovém odchodu předchozího ředitele Michala Murína vyhlásil. Týkalo se pouze příslušníků bezpečnostních sborů. Přihlásila se do něj ale pouze jedna osoba, a to vedoucí legislativního a právního oddělení inspekce Lenka Haderková. Právě ji premiér zatím pověřil vedením inspekce poté, co Murín 30. dubna skončil ve funkci.

První kolo bez zájemců

Jenže Haderková v řízení neuspěla, i proto, že se přihlásila jen ona, a tak Babiš toto první kolo zrušil.

Nyní je i Haderková opět mezi přihlášenými kandidáty na ředitelské křeslo inspekce, kromě ní a Dragouna pak také někdejší poslanec Hnutí ANO Bohuslav Chalupa.

Lounský žalobce Dragoun se dostal do povědomí odborné i laické veřejnosti jako státní zástupce, který postavil před soud hned několik mužů v taláru podezřelých z korupce. Šlo například o litoměřické okresní soudce Josefa Knotka a Ladislava Jelínka.

Letos v dubnu pak obžaloval opět z korupce chomutovského soudce Ivana Nováka a známého pražského advokáta Josefa Douchu. Novák měl podle spisu od Douchy dostat úplatek 80 tisíc korun a předčasně propustit jeho klienta, miliardáře Tomáše Malinu, z vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám