Hlavní obsah

Poche boj se Zemanovým „nikdy“ nevzdává a doufá, že bude ministrem

Nejsem vítač, sluníčkář ani amatér, ohradil se ve čtvrtek už po několikáté budoucí politický tajemník na ministerstvu zahraničí Miroslav Poche proti nálepkám, které dostal v poslední době od prezidenta Miloše Zemana a jeho mluvčího. Hlavu státu chce Poche, jehož chtěla ČSSD v čele resortu jako ministra, což ovšem Zeman odmítl, přesvědčit o svých kvalitách. Spor navíc nepovažuje za uzavřený.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miroslav Poche

Článek

Europoslanec přirovnal své působení v Černínském paláci k pozici šéfa týmu poradců.

„Já teď budu pracovat pro českou diplomacii, budu se snažit ukázat, že nejsem ani vítač, ani sluníčkář, ani amatér. Všechny ty nálepky, které mi pan prezident nebo jeho tiskový mluvčí za poslední dva měsíce dali, rád bych se jich zbavil a třeba potom pan prezident změní názor,“ prohlásil ve čtvrtek Poche.

Zeman jej odmítl jmenovat ministrem zahraničních věcí, jak žádala ČSSD, a jako důvody uvedl jeho názory na migraci či jeho minulost údajně spjatou s korupčním prostředím pražské komunální politiky.

Hamáčka nedoprovázel

Poche ve čtvrtek nebyl na tiskové konferenci premiéra Andreje Babiše (ANO) s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, který byl ve středu pověřen také řízením resortu zahraničí.

Europoslanec ale nepovažuje záležitost kolem svého nejmenování za ukončenou a sociální demokracie podle něj trvá na své nominaci. „Nemám žádné informace o tom, že by sociální demokracie plánovala ustoupit,“ řekl Poche.

Babiš tvrdí, že na Hrad prezidentovi odeslal jediný seznam ministrů, v němž prý Poche figuroval. Seznam ale nehraje žádnou roli, v konkrétním návrhu na jmenování ministrem a pověření řízením ministerstva zahraničních věcí Poche být jednoduše nemohl, protože tam byl Hamáček, který pověření od Zemana dostal. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem

„Já myslím, že se nám podařilo najít řešení, které nijak neomezuje výkon diplomacie ani postavení ČR v mezinárodním prostoru,“ řekl Poche. Soustředit se chce ve své nové funkci na výsledky summitu evropských lídrů v Bruselu a na přípravu k červencovému summitu Severoatlantické aliance. Členství v EU a NATO ráno označil za klíčové prvky české diplomacie i Hamáček.

Práce bude dost

Poche ve čtvrtek údajně s náměstky na ministerstvu projednával zpracování návrhu, jak by mohly v zahraničí vypadat oslavy 100. výročí vzniku Československa. Jako svůj další úkol vidí informování veřejnosti o činnosti EU.

„Za těch posledních 14 let je to obrovský dluh, který Česká republika vůči Evropské unii má,“ míní Poche. Vnímání EU v Česku lze podle něj zlepšit jen mravenčí prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám