Hlavní obsah

Ministr Babišovy vlády Vojtěch přišel o členství v ODS, straně vadí pakt s komunisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ODS zrušila členství Adamu Vojtěchovi, současnému a téměř jistě i budoucímu ministru zdravotnictví za ANO ve vládě Andreje Babiše. Výkonné radě vadí, že bude ve vládě, která svou existenci opře o podporu komunistů. Vojtěch je sice poslancem zvoleným za ANO a je i ve vládě této strany, od roku 2012 je však členem ODS. Vojtěch označil krok ODS za teatrální.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vlevo) je sice ve vládě ANO, až dosud byl však formálně členem ODS.

Článek

„Výkonná rada s okamžitou platností ruší členství Mgr. et Mgr. Adamu Vojtěchovi,” oznámila v pondělí ODS.

Množství lidí se na Twitteru podivuje, že Vojtěch vůbec byl členem strany, která je silným kritikem současné vlády. Jeho členství bylo podle ODS v roce 2014 pouze pozastaveno, a to v době, kdy se stal tajemníkem na ministerstvu financí, které tehdy vedl právě jeho šéf nynějšího domovského hnutí ANO - Andrej Babiš.

Strana uvedla, že členství mělo automaticky zaniknout už ve chvíli, kdy Vojtěch kandidoval za jiný subjekt. „Což ale příslušné sdružení opomenulo formálně deklarovat, tak to udělala výkonná rada hned, jakmile jí byl návrh předložen,” vysvětlila strana na sociální síti.

Foto: René Fluger, ČTK

Adam Vojtěch

Vojtěch sám své členství v ODS neuvádí ve svém medailonku ani životopise na webu ministerstva zdravotnictví, poznamenala agentura ČTK. V reakci ministr uvedl, že ze strany ODS jde jen o laciné získávání pozornosti a že své členství v ní už dávno považoval za zaniklé.

„Vyjádření ODS považuji za zbytečně teatrální. Moje řadové členství je prehistorická studentská záležitost. Řadu let s nimi nejsem absolutně v žádném kontaktu.”

ODS jen chvíli před zrušením Vojtěchova členství označila vznikající vládu za „polokomunistickou a ohrožující budoucí demokratický vývoj Česka” a odsoudila i výběr data, ve který má být druhá Babišova vláda jmenována [celá zpráva] a na který připadá výročí popravy Milady Horákové.

Anketa

Věděli jste, že byl ministr Vojtěch členem ODS?
Ano
0,7 %
Ne
99,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3028 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám