Hlavní obsah

Zákony z roku 1919 vláda rušit nechce. Vyhlášky o Rakousku-Uhersku budou platit dál

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) nesouhlasí s návrhem ODS, která chtěla zpřehlednit právní řád zrušením šesti desítek zákonů a vyhlášek z roku 1919. Zastaralé zákony se podle pondělního usnesení vlády musí rušit systematicky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ODS Marek Benda

Článek

ODS chtěla zrušit zbytečné a staré zákony, například zákon o „úpravě poměru k Rakousko-uherské bance” nebo o „zákazu lombardovati cenné papíry a vydávati uschované valuty, zlato a stříbro”. Zrušit chtěla i zákon o „nejvyšší emisi dluhopisů Zemědělské banky markrabství Moravského v Brně”.

Z podkladů pro úterní jednání vlády ale vyplývá, že kabinet návrh zamítne. „Vláda považuje v obecné rovině za žádoucí, aby došlo ke zpřehlednění českého právního řádu, a v tomto směru podniká řadu významných kroků,“ stojí v usnesení.

Kabinet zdůrazňuje, že ministerstvo vnitra připravuje analýzu historických platných právních předpisů vyhlášených před rokem 1945. Český právní řád by měl být podle vlády zpřehledněn systematicky a koordinovaně.

Právní řád je přebujelý, říká Benda

Občanští demokraté takovou reakci čekali, řekl Novinkám jeden z předkladatelů předlohy Marek Benda. „Chtěli jsme upozornit na ten problém neuvěřitelné přebujelosti českého právního řádu. Samozřejmě že zákony z roku 1919 jsou jenom ukázkou,“ uvedl Benda.

„Jestliže vláda říká, že se to má dělat koncepčněji, budeme jenom rádi a jsme připraveni na tom spolupracovat,“ dodal.

Od revize právních předpisů si ODS slibovala zpřehlednění celého právního systému, v němž jsou podle ní často zcela nadbytečné normy. „Občanovi hrozí až pět tisíc různých přestupků, to přece není vůbec normální,“ kritizoval množství zákonů šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

I přes negativní stanovisko vlády předloha poputuje do Sněmovny, kde ji posoudí poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám