Hlavní obsah

Nepopsaný list a výsměch dlužníkům, komentují experti příští šéfku justice

Právo, Adéla Jelínková, Jan Menšík

O tom, kdo obsadí post ministra spravedlnosti po rezignaci Roberta Pelikána (ANO), se vedly dlouhé debaty. Premiér Andrej Babiš nakonec vsadil na stranickou kolegyni a čerstvou poslankyni Taťánu Malou (36).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Taťána Malá (ANO)

Článek

Upřednostnil ji tak před Pelikánovým náměstkem a bývalým poslancem za ČSSD Jeronýmem Tejcem nebo legislativcem Petrem Mlsnou navzdory kritickým hlasům, které Malé vyčítaly možný střet zájmů kvůli vlastnictví firmy zabývající se insolvencemi nebo kontroverzní výroky týkající se „odložení“ Babišova trestního stíhání na dobu po skončení jeho vládnutí či nedostatečné vzdělání na tak vrcholnou funkci.

Získá vliv nad žalobci

Svým výběrem premiér zaskočil jak politiky, tak experty z justiční a právní branže.

Malá vystudovala ekonomiku na Mendelově univerzitě v Brně a práva na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. Právě tamní diplom však české školy příliš neuznávají a pochybují o kvalitě vzdělání.

Od svého vstupu do hnutí ANO v roce 2013 vždy dokazovala pevnou stranickou loajalitu a neochvějně vystupovala jako Babišova věrná zastánkyně. Mnohé například zaskočila začátkem roku, když se ve Sněmovně hlasovalo o vydání Babiše k trestnímu stíhání za Čapí hnízdo.

Byla ostře proti a prohlásila: „Co brání tomu, aby se řešení kauzy posunulo o čtyři roky nebo prostě do doby, než budou nové volby?“

Právem oslovené justiční špičky jako nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský či soudkyně a exsenátorka Eliška Wagnerová jsou se svými soudy na Malou opatrní. „Tu paní neznám, takže se nemůžu vyjadřovat. Uvidíme, jak si bude vést,“ řekla Právu Wagnerová. Podle advokáta Tomáše Sokola je Malá prozatím „nepopsaným listem“.

Sama Malá na dotazy Práva nereagovala.

Ředitel české pobočky nevládní organizace Transparency International (TI) David Ondráčka upozornil, že loajální Malá získá velké kompetence, kterými může ovlivnit průběh Babišovy kauzy. „Dnes je takový systém, že ministr spravedlnosti může navrhnout odvolání nejvyššího státního zástupce vládě, a to je jistá páka tlaku na nezávislou soustavu státních zastupitelství. Netvrdím, že to udělá, ale ty výroky jsou v úplném rozporu se základem právního státu,“ řekl Právu.

Dodal, že si není jistý, zda má budoucí ministryně jasno mezi zásadami práva a logikou politiky. Její nominaci považuje Ondráčka za absurdní rovněž z hlediska kompetentnosti.

Na její údajně nedostatečné vzdělání a zkušenosti narážel v příspěvku na svém twitterovém účtu i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Ten jako překážku k jejímu jmenování zmínil i možný střet zájmů, který plyne z jejích vazeb na insolvenční firmu.

Poté, co Právo před dvěma týdny na podnikání Malé upozornilo, převedla svůj podíl ve firmě na manžela Ondřeje Malého. Ten působí jako advokát a insolvenční správce, zároveň podle obchodního rejstříku vystupuje jako majitel společnosti nabízející mikroúvěry.

Podle Ondráčky se tím na možném střetu zájmu Malé principiálně nic nemění. „Bavíme se o problémech zadlužení a dluhových pastí, které se týkají velké části lidí. Je to výsměch dvěma miliónům lidí, kteří jsou v těchto problémech,“ reagoval Ondráčka.

Místo jí přenechal úspěšnější kolega

Přestože si Malou veřejnost zapamatovala především kvůli jejím kontroverzním výrokům, její hvězda v hnutí ANO a mezi stranickými kolegy za pouhých pět let strmě vystoupala. Sama si na svůj oficiální profil na webu ANO napsala: „Věřím, že předpoklady uspět v politice mám.“

Jediný zádrhel v její kariéře nastal v komunálních volbách v roce 2014, kdy se i přes pozici lídryně kandidátky v jihomoravské obci Lelekovice nedokázala probojovat do zastupitelstva. Svůj post jí nakonec přenechal úspěšnější kolega.

Dva roky nato se už stala předsedkyní hnutí v Jihomoravském kraji (Brno je prý její zamilované město, pochází ale z Moravské Třebové) a byla také zvolena zastupitelkou Jihomoravského kraje, stala se navíc i náměstkyní hejtmana pro oblast majetku a investic. Od roku 2017 je poslankyní.

Na svém profilu si Malá, matka dvou dcer a syna, mimo jiné rovněž poznamenala: „V politice chci dosáhnout toho, aby na veřejných rozpočtech přestaly parazitovat bratrstva zkorumpovaných politiků a podnikatelských mafiánů, kteří je zpovzdálí dirigují.“

Reklama

Výběr článků

Načítám