Hlavní obsah

Ministryní spravedlnosti bude žena, která chtěla odsunout Babišovo stíhání

Novými tvářemi ve druhé vládě premiéra Andreje Babiše budou poslankyně za hnutí ANO Taťána Malá a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková, jež je nominovaná na post ministryně průmyslu. Zejména Malá, která by se měla stát ministryní spravedlnosti, budí svými názory a minulostí kontroverze.

Foto: Novinky.cz s Právo a ČTK

Poslankyně Taťána Malá (vlevo) a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková.

Článek

Malá vystudovala ekonomii na Mendelově univerzitě v Brně a právo na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. Do Sněmovny nastoupila po loňských říjnových volbách.

Zaujala neortodoxním přístupem k otázce vydání premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. V rozhovoru pro server Info.cz uvedla, že není nutné, aby byl Babiš vydán. „Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky nebo prostě do doby, než budou nové volby,“ uvedla pravděpodobná příští ministryně spravedlnosti.

Jak Právo před časem zjistilo z veřejných zdrojů, v souvislosti s Malou se objevuje vážné riziko ze střetu zájmů. V dubnu se stala spolu se svým manželem Ondřejem Malým spolumajitelkou novojičínské firmy, která se zabývá insolvencemi. Společnost radí dlužníkům i věřitelům, vede insolvence. Zároveň se ale aktivně zapojila do tvorby a debaty týkající se novely insolvenčního zákona. Manžel Malé je navíc insolvenčním správcem. [celá zpráva]

Právě problematika insolvencí spadá pod ministerstvo spravedlnosti, které má Malá vést.

Manžel Malé navíc současně spoluvlastní firmu Swisscredit, která lidem poskytuje mikropůjčky.

Nováková je úspěšnou podnikatelkou

Podnikatelka Marta Nováková pochází ze Slovenska. Vystudovala VŠB-TU v Ostravě a je zakladatelkou společnosti U, která se zabývá poradenstvím a optimalizací řízení.

Je prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezidentkou Hospodářské komory ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marta Nováková

Širší veřejnosti je známá rovněž jako jeden z investorů z pořadu Den D, který svého času vysílala Česká televize.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám