Hlavní obsah

Ministerstvo spustilo portál věnovaný exekucím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek spustilo webové stránky věnované problematice exekucí. Jsou určeny jak dlužníkům, tak jejich věřitelům. Vedle informací o svých právech na webu lidé naleznou například i vzory některých dokumentů. Informovala o tom mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Foto: https://exekuce.justice.cz/, Novinky

Web věnovaný exekucím (otisk)

Článek

Web v přehledném diagramu ukazuje, co se krok za krokem děje při exekučním řízení. Vysvětluje, jaká jsou práva manžela nebo manželky dlužníka či jaké povinnosti má věřitel. Také radí, jak předejít pádu do dluhové pasti, a přináší i seznam dluhových poraden, na něž se lidé mohou obracet. Zájemci si navíc mohou stáhnout obecné vzory některých podání.

Věřitelům zase portál nabízí přehled práv a povinností nebo návod, jak podat stížnost na soudního exekutora. Dva panely se věnují také dalším lidem, které může cizí exekuce postihnout, například pronajímatelům nebo spolubydlícím.

V exekuci je aktuálně přes 860 tisíc Čechů. „Náš záměr je stejný jako při zavádění jednotných exekučních formulářů v loňském roce - tedy zpřehlednit situaci pro dlužníky a ostatní lidi, kteří potřebují pomoct. Čím dříve a lépe se dlužník zorientuje, tím efektivněji může své závazky řešit,” uvedl k tomu končící ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Web vznikl podle Schejbalové z iniciativy zaměstnanců ministerstva. Na základě dotazů veřejnosti pro něj také sestavili slovník nejčastěji dotazovaných pojmů jako oddlužení, poddlužník nebo vykonavatel soudního exekutora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám