Hlavní obsah

Babiš kritizoval návrh unijního rozpočtu

Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pondělí označil návrh rozpočtu Evropské unie na další programovací období za nepřijatelný. Rozpočet je podle něj stejně nedokonalý jako ten na období 2014 až 2020. Babiš to řekl v Pardubicích, kam vláda zavítala na výjezdní zasedání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Evropa podle něj Česku nadiktovala na léta 2014 až 2020 programy, v nichž je velká část peněz vyčleněna na sociální oblast, ale nedaří se je vyčerpat.

„Návrh evropského rozpočtu je pro nás naprosto nepřijatelný. V tom, že se Brusel znovu snaží prosazovat tyto představy a my potřebujeme dostat peníze do investic. Proto mapujeme investiční potřeby a chceme vyjednávat na další období 2021 a dál, aby se peníze skutečně našly, aby se to neztratilo na nějakých rekvalifikacích, školeních a tak dále,“ řekl Babiš.

Například ministerstvo práce a sociálních věcí má v současném programovém období vyčleněno z evropských fondů 58 miliard korun. Podle Babiše by ale peníze byly spíše potřeba na investice ve zdravotnictví a školství.

„Budeme se snažit peníze v rámci programů MPSV a MŠMT dostat z českého rozpočtu, ale ty evropské by měly jít do investic, aby byly hmatatelné, abychom viděli, kde jsou,“ řekl Babiš.

Česká republika čerpá z unijních dotací stovky miliard nejen na sociální oblast, ale rovněž na rozvoj infrastruktury či na zemědělství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám